Hlavní navigace

Názor ke článku Greenie 3.1H - nová verzia, nový zážitok... od FrantaS - to 1: Nikdo netvrdí, že Elven nedělá dobrou práci,...

  • 13. 9. 2008 23:17

    FrantaS (neregistrovaný)

    to 1:
    Nikdo netvrdí, že Elven nedělá dobrou práci, stejně jako mnoho dalších si ale myslím, že je to mrháním jeho talentem a časem. Současné mainstreamové distribuce jako Ubuntu, Debian, Mandriva, openSUSE, Fedora atd. mají stále tolik nedostatků, že každá programátorská ruka je dobrá. Kdyby se Elven připojil k některé z těchto distribucí, tak by možná neměl takovou volnost, dělal by nějakou drobnější práci, ale přispíval by k tomu, aby ono distro bylo ještě lepší. Bez nadsázky se dá říct, že místo, abysme tu měli jedno téměř dokonalé Ubuntu, máme tu nedokonalé Ubuntu s celou řadou derivátů, kteří si hrají na vlastním písečku. Pokud to dělá sám pro sebe, tak mu to přeju, pokud ale chce Linuxu opravdu pomoct, tak by se měl dát jinou cestou. Protože jiná skladba programů rozhodně není důvodem pro tvorbu další distribuce. Že není v Ubuntu Amarok nebo mc? No a co? Stáhnutí a instalace zabere pár minut. A že nemám připojení k internetu? Tak si seženu jakoukoliv DVD verzi Ubuntu, např. tu z té nové knížky. Nehledě na to, že určité projekty mají možnost sestavit si pomocí webového rozhraní distro přímo na míru výběrem balíčků. Ono to není jen o tříštění programátorských sil a zdvojování práce. Ono to je i o tříštění značky. Linux má kolem 1 % a přesto se tříští na dalších x značek. Jak se potom mají pro Linux dělat knížky? Představte si, že je knížka o Ubuntu, která je ale pro běžné lidi těžko použitelná pro jeho deriváty jako je Greenie, protože Elven se rozhodne, že tento konfigurační nástroj mu přijde zbytečný, tak ho vypustí a místo něj dá jiný. Z principu to je pořád hodně podobné distro, ale pro normální lidi to je těžce patoucí.
    Nechci se nijak navážet, ale kdybych se měl pokusit o dobře míněnou radu, tak bych Elvenovi poradil, ať raději udělá a udržuje nějaký repozitář pro Ubuntu, kde se budou nacházet věci specifické pro ČR a SR jako Esemeska, ovládače pro modemy atd. Pomůže tím mnohem více uživatelům Linuxu než doposud.