Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Aký má byť systém pre začiatočníkov?.

  • 13. 12. 2008 22:08

    Shadow (neregistrovaný)

    Kdo je úplný začátečník? Já si pod tímto pojmem představuji člověka, který vidí počítač poprvé. Pro takového člověka je jedno, jestli bude u Windows nebo u Linuxu. Záležet bude spíše na tom, koho bude mít blízko sebe - linuxáka, který ho naučí Linux, nebo windowsáka, který ho naučí Windows?

    Pokud to bude člověk, který zná Windows, pak je to složitější. Pokud mu Windows vyhovuje, asi nebude mít tendenci přecházet ani na něco, co se bude tvářit jako Windows, ale ani na něco, co se bude tvářit jinak.

    Pokud nebude spokojen a bude chtít přejít, pak záleží na tom, proč vlastně chce přejít (Linux by pak měl mít tu vlastnost, kterou on hledá) a je-li konzervativní (pak by měl Linux vypadat jako Windows) nebo otevřený novým poznatkům (pak by měl Linux zůstat sám sebou).

    Další věcí je, že Linux by mohl být o něco populárnější, kdyby měl ve výchozí instalaci _všechno_ to, co od něj BFU budou požadovat (kodeky, drivery, apod.), i když je jejich licence restriktivní. Bohužel, většina BFU nebude řešit otázku svobody softwaru.

    Pak bych také zapřemýšlel o jiné věci. Pokud BFU narazí na nekompatibilní HW, na což někdy narazí, bude hledat, jak ho zprovoznit. Někdy mi přijde, že by bylo lepší, kdyby mu u takového HW napsal nějaký GUI nástroj rovnou, že HW není v Linuxu podporován (výrobce nevydal ovladač), než aby se pak daný BFU pokoušel podle nějakého návodu nalezeného na webu rekompilovat jádro i s novým ovladačem, aby po několika hodinách práce seknul jak s kompilací, tak s Linuxem.

    No a za poslední, při propagaci Linuxu u BFU bych se za každou cenu snažil vyhnout tlaku na jeho nasazení, který bohužel máme občas tendenci aplikovat. Moc pěkný názor na toto téma zazněl zde:

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=865750

    Howgh.