Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Jak na databáze : 3.NF - paskvil zavaný široká tabullka od Ivan Nový - Nic proti normalizaci tabulek, ale je třeba si...

  • 26. 6. 2016 11:04

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Nic proti normalizaci tabulek, ale je třeba si uvědomit, že duplicita dat nese i dodatečnou informaci, která je uchována v souvislostech mezi údaji, nikoliv explicitně v záznamu tabulky.

    Například v datech lze hledat další souvislosti podle toho, kdy byly duplicitní věty přidány, zachovává se historie, aniž by se předem muselo vědět, jaký druh informace budeme v budoucnosti potřebovat.

    Pokud entity uložíte do číselníku, tak o tuto informaci přijdete, díky unikátnímu klíči.

  • 5. 7. 2016 8:22

    bez přezdívky

    Děkuji za názor.
    Myslím, že normální formy slouží pouze jako návod jak by si mněla modelovat struktúra databáze, aby byla efektivní. V realitě, je to ovšem někdy odlišné a když člověk pak dělá datový model, tak musí často sáhnout ke kompromisům, nebo jít někdy úplně proti principům datového modelování.
    Přesto všechno se domnívám, že když je znalost normálních forem, tak pak člověk ví, že když má možnost, může strukutu navrhnout tak, aby byla efektivní.
    V mích příspěvcích chci hlavně popularizovat relační databázovou teorii. Proto se snažím vytáhnout špatné a dobré příklady fornu hesel jako "Paskvil zvaný široká tabulka" , nebo "Číselníky", "Nesouvisející relace", aby pak každého trklo, že když něco dělá pak si vzpomene na : A tady mám nesouvisející relace, ty nějak souvisí 4.NF jak na to

  • 15. 7. 2016 14:43

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ano, vaše články jsou fajn, těším se na další.