Hlavní navigace

Tajné služby jdou po zranitelnostech v hardwaru

18. 8. 2016 16:06 Cybersecurity Help

Minulý týden, v pátek, jsme psali o zranitelnosti vzdáleného spuštění kódu v D-link routerech, postihující 11 modelů zařízení.

Nedávný hack Equation Group (úzce spojený s NSA) zveřejnil informaci o exploitech proti síťovému zařízení, vyrobeném největšími americkými výrobci: Cisco, Juniper a Fortinet.

Jen dnes jsme zjistili několik bezpečnostních bulletinů  popisujících dvě zero-day zranitelnosti v CISCO ASA Appliances (CVE-2016–6366, CVE-2016–6367), vzdálené spuštění kódu ve FortiOS (SB2016081801) a velmi nepříjemný problém s výchozím veřejným ssh-key ve VMWare Photon OS (CVE-2016–5332).

Cisco potvrdilo EXTRABACON a EPICBANANA exploity, avšak nejsou žádné informace od dalších dodavatelů. Fortinet neudělal oficiální prohlášení, jen uvolnil bulletiny popisující zranitelnost vzdáleného spuštění kódu ve FortiOS. Není známo, zda je problém spojený s únikem.

Začátkem letošního roku musel Juniper čelit backdooru v ScreenOS zdrojovém kódu, který byl přítomen v bezpečnostním řešení minimálně od roku 2009.

Je zřejmé, že takový zájem o zranitelnosti v síťových zařízeních je kvůli nedostatku implementovaných ochranných mechanismů. Zatímco pracovní stanice a servery jsou často aktualizovány a jsou vybaveny firewally a antivirovými softwary, zařízení určené k poskytnutí základní ochrany zklamalo. Proces aktualizace firmwaru pro většinu síťových zařízení je komplikovaný a často vyžaduje dodatečné úsilí od pracovníků IT, anebo může způsobit výpadek.

Situace se zranitelnosmi v hardwaru je velmi znepokojujíci. Zařízení, která by měla poskytovat alespoň nejzákladnější stupeň ochrany  pro vaše síťové prostředky, můhou být jednoduše zkompromitována, jako každý jiný hostitel. Už není vůbec bezpečené, spoléhat se jen na zařízení od vašeho dodavatele. A i když máte tucet firewallů, neznamená to, že nemají vadnou implementaci některých síťových protokolů.

Každopádně vám doporučujeme omezit přístup ke službám, které čelí internetu přímo. Můžete použít náš Online scanner zranitelností zdarma k prozkoumání otevřených portů a přítomnosti zranitelného softwaru ve vašem systému.

Sdílet