Hlavní navigace

Tellico - české datové zdroje

31. 3. 2009 19:26 (aktualizováno) barbucha

Asi před třemi roky jsem v linuxu hledal něco na správu mé domácí knihovny. Po několika pokusech jsem zakotvil u správce sbírek Tellico. Nebudu tady nikoho přesvědčovat, že je nejlepší, mně se prostě líbí. Zapadá do mého KDE a sbírku si můžete nadefinovat prakticky jak je libo.

S rozrůstající knihovnou a při frekvenci mých nákupů knih, mě čím dál tím víc nebavilo vypisovat zdlouhavě všechny údaje o knížce a stahovat obaly s příslušných stránek nakladatelství. Tellico nabízí různé zdroje pro stažení informací o knížkách (Amazon, ISBNdb), avšak samozřejmě nic v češtině. Začal jsem do toho trochu šťourat a zakráto zjistil, že takový zdroj je možné jednoduše přidat, stačí mít externí program, jehož výstupem je XML v příslušné „Tellico formátu“.

Napsat script pak bylo dílem několika večerů. Výsledek si můžete stáhnout na http://code.google.com/p/te­llicoczdatasource/ (program kosmas_search.pl).

Je v perlu a využívá wget. Nejlepší bude když si jeho funkčnost nejprve ověříte ručním spuštěním z konzole. Nevim jestlli nebude třeba doinstalovat některé využívané perlovské knihovny XML::Writer,  Cz::Cstocs,  Digest::MD5, MIME::Base64

Script využívá informací z největšího českého internetového knihkupectví. Jeho přidání k datovým zdrojům je velmi jednoduché podle následujícího postupu

1. V aplikaci klepněte na Nastavení->Nastavit: Tellico

2. Klepněte na Datové zdroje a vyberte Nový

3. Název zdroje – nechám na vás

4. Druh zdroje – vyberte Externí program

5. Zadejte cestu ke staženému programu (program musí být samozřejmě spustitelný)

6. Druh sbírky: Sbírka knih

7. Druh výsledku: Tellico

8. Parametry : podporovány jsou

Název – zadejte -t %1

Osoba – zadejte -a %1

ISBN   – zadejte -i %1

Aktualizovat – zadejte -t %{title}

To je vše, nyní stačí jen klepnou na odkaz Hledání na internetu (hůlka z hvězdičkou na konci), vybrat nově přidaný zdroj, vybrat parametr vyhledávání, zadat vyhledávanou frázi (vše převádím na malá pismena a odstraňuju háčky a čárky) a chvíli počkat než se stáhnou a zpracují příslušné informace.

Doufám, že scriptík bude užitečný a budu rád pokud mě upozorníte na případné chyby.

Sdílet