Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od K3RT - [34] bart: Na prvním místě si nebudeme tykat. Jestli...

  • 23. 12. 2006 17:23

    K3RT (neregistrovaný)

    [34] bart: Na prvním místě si nebudeme tykat.
    Jestli je tvůj plat 15000 Kč, tak se nedivím, že podle vlastních slov odcházíte do stavební firmy. Lidé, kteří něco umí, jsou zpravidla placení daleko lépe. Neříkám, že nic neumíte; možná to jen neumíte prodat.

    Ad cena - aplikacemi se nerozumí www server a SMTP server, to by bylo nepochopení :). Aplikacemi se rozumí evidence církví, evidence nadací, systém evidence živností, systémy pro řízení lidských zdrojů, podporu výroby, obecně interní informační systémy (je jich třeba velká spousta). Ty pro Linux nejsou. Když jsou, jsou drahé. A když se píšou, tak je to obtížnější a dražší, než pro Windows.
    Ještě k aplikacím: oblíbeným systémem je třeba SAP R/3. Ten se dá provozovat na unixech i Windows. Na Linuxu ho pár zákazníků také prozovuje; prý několik kousků jede i produktivním provozu, ale to nemohu potvrdit. Každopádně držet odborníky na všechny aspekty SAP R/3 si nemůže dovolit skoro nikdo. Proto se lidé kupují. Konzultant na den vyjde na 12-35000 Kč. Pro zákazníka je to samozřejmě daleko levnější, než si vychovávat 10 vlastních odborníků pro BC, HR, FI, dialogové programování, reportování atd., a platit je nějakými 40000 Kč měsíčně. U ostatních systémů - včetně Navision, Axapta, Oracle E-Business Suite apod. - je situace podobná.

    Dokumentace na Linuxu je obecně problematická. MSDN je dokumentací k celé platformě, ve výborné kvalitě, včetně příkladů, tutoriálů atd. S takovou dokumentací je radost dělat. Na Linuxu jsem viděl použitelnou dokumentaci tak ke Qt :(

    VS je dobré prostředí, a nakonec je spousta jiných. Třeba navrhnout dialog a navázat ho na databázi je naprosto triviální úkol, lze to snad udělat i bez použití klávesnice :). Hromada komponent pro různé účely součástí dodávky, a fungující trh s komponentami pro speciální užití. Chcete pracovat s desítkami různých grafických formátů, až se 32 bity na kanál? Kupte si komponentu. Chcete skenovat s vysokým výkonem (nikoliv přes TWAIN, ale třeba 150 stran za minutu)? Kupte si komponentu. Chcete rozpoznávat čárové kódy, tisknout je, dělat OCR nebo OIR? Kupte si komponentu. S integrací do vývojového prostředí, dokumentací. Samozřejmě si třeba rozpoznávání čárových kódů nebo rastrování formátu TGA můžete napsat sám, jestli na to máte čas (čtěte: peníze). Ale tohle je je daleko efektivnější. Všichni to vědí, všichni to dělají. Kupodivu nikdo ne na Linuxu.

    .NET je zjevně dobrá myšlenka, podobně jako Java. Na rozdíl od Javy má lepší použitelnost. ASP.NET je samozřejmě úplně jiný způsob psaní webových aplikací, než klasické ASP, nebo třeba PHP. Má vyšší produktivitu, lepší re-use kódu, důsledné oddělení kódu od vzhledu, a samozřejmě lepší výkon.

    Pěkné svátky a NY i vám.