Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od K3RT - bart: Zeptám se, kolik jste za poslední rok...

  • 17. 12. 2006 13:01

    K3RT (neregistrovaný)

    bart: Zeptám se, kolik jste za poslední rok vytisknul dokumentů delších 50 stran, a kolik jich vytisknou úředníci. Potom se problém tiskárny dostává do popředí. Moje zkušenost je, že se na rychlosti tisku celkem projeví i rozdíl mezi uploadem fontů do tiskárny na začátku jobu a použitím fontů tiskárny. Jo těch 16 stran za minutu si zkuste někdy změřit. Platí to jen tehdy, pokud je tiskárna připravená (zahřátá), má naládovaný dokument, a už ho úspěšně zpracovala. Na barevné laserové tiskárně (Minolta je odstrašující :( ) může trvat i 5 minut, než se složitější stránka začne tisknout. Není to případ vašich úředníků, ale ukazuje to, že je třeba se na věci dívat očima uživatele.
    U podpory více typů databází bych byl opatrný. DB totiž obecně nejsou kompatibilní na SQL úrovni, o optimalizaci nemluvě. Dělat celou práci pro 3 různé DB je veliký problém. Nakonec pod Linuxem je problém i používat na tiskárně správné podavače papíru, tisknout barevně apod. Jak byste třeba integroval faxový systém? Ne stylem "funguje", ale tak, aby bylo možné komfortně posílat dokumenty z Office aplikace, zapisovat u nich komu a v jaké věci byly odeslané, provádět jejich archivaci, a dělat totéž pro příchozí faxy? Kdepak, na Linuxu spousta věcí zatím není.
    Na čem provozujete třeba spisovou službu? Máte nějakou aplikaci pro Windows, nebo nad Lotus Notes? Jaký používáte DMS systém? Na Linuxu byste spisovou službu neměli, a DMS systém také ne. Natož integraci s Office.
    Intranetové aplikace jsou pouze důsledkem nezvládnutí problémů s distribucí klasických aplikací. Jsou totiž daleko méně efektivní, než lokální aplikace. Jako příklad vezměme otevření dokumentu ze spisové služby, a jeho uložení. V případě webové aplikace je nutné dokument stáhnout, uložit lokálně, a pak ho uživatel (v Linuxu) ručně otevře. Změny uloží na disk, a projde upload wizard (zadejte místo, ...). U lokální aplikace není problém vše udělat za uživatele, efektivita práce ja daleko vyšší.
    Čtečka čipové karty je fajn věc. Ve Windows se integruje do modulárního security subsystemu. Na Linuxu je to pochopitelně těžší.