Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od bart - Předtím to byla reakce na diskuzi. A toto...

  • 15. 12. 2006 11:48

    bart (neregistrovaný)

    Předtím to byla reakce na diskuzi. A toto na článek.
    * Interní systém psaný pro MS Windows: Nutnost naportovat. Na kolik to vyjde? Kdo to udělá? Jak dlouho to bude trvat? ----> Nikdo přece netvrdil že interní systémy fungují na windowsech. Jenom operační systémy na stanicích. A jak jsem psal dříve. U nás taky stanice mají MS, ale centrální systémy jsou ve většině fungující pod linuxem. S tím, že klienti u nás fungují i pod linuxem(odzkou­šeno).
    * Všechny dokumenty jsou v DOCu. Třeba překonvertovat do ODF. Kdo to udělá? S jakou úspěšností? Kolik bude stát jeho práce? A áno, je potřeba to udělat, každý kdo někdy v OOo otvíral jakýkoliv složitější dokument, než je referát studenta střední školy mi dá za pravdu - ten layout prostě vypadá úplně jinak. ----> Ne všechny nejsou . Konvertovat všechny taky nemusíš protože ty starší se většinou již nikdy nepotřebují.Dále většina je uložena v databázi ineterního systému. A co dostaneme odjinud z 90% není formátováno tak brutálním způsobem. To co je, tak tomu se bude věnovat individuální přístup. Viz. na podatelně bude muset být 1 stanice s MS. A tam vytiskneš daný dokument. Dále si stanovíš jaké formáty budeš používat pro el.komunikaci s kvalifikovaný certifikátem. atd. atd.
    * Je třeba přeportovat i stávající počítače. Kolik je to práce, kolik bude stát? ----> přeportovat ? Maximálně překopírovat dokumenty a převést poštu, interní systémy dneska fungují na bázi klient server, takže zbytek je na serverech.
    * Lidi je třeba přeškolit. Kolik přeškolení stojí? ----> hmmm a v čem ? Že přihlašovací okno do sytému teď vypadá jinak ? Aplikace je pořád tatáž protože funguje na bázi klent, server, takže tam se také nic nemění.
    * I když budou přeškoleni, minimálně ze začátku bude jejich práce pomalejší. Jaké ztráty tím vzniknou? ----> Promiňte ne nesouhlasím. Stejný interní systém , stejné klikání. Kdo chce , tak problém vyřeší, a ostatní použijí tento argument jak omluvu. Taky mi často sekretářky tvrdí že musí mít každá laserovou tiskárnu protože když mají společnou tak prý musejí čekat :))))) ano je to fakt do chvíle než se jich zeptám jestli opravdu ony zvládnou napsat 16 stránek za minutu a vytisknout . Protože to je průměr rychlosti tisku laser tiskáren. A že pokud občan vydržel čekat 15 minut(naivní čas) na chodbě než si paní přečetla blesk, vypila kafe a přeposlal humorné video přátelům, tak počkat 1 minuti navíc protože teď tiskne paní kolegyně už ho nezabije. sarkasmus, ale bohužel pravdivý.

    PS1: je mi jasné že ne všude to je růžové až takhle, ale musí se alespoň člověk zajímat jestli existuje jiná variant. Klidně může vyjít že ano ale že je dražší.Splnil to za co je placen. Kopal za tým který ho platí. Snažil se.Že to nevyšlo, no není bůh.

    PS2: sorry za češtinu - jsem disortografik