Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od bart - Dělám na úřadě. Tvrdit, že standartní úředník plodí...

  • 15. 12. 2006 11:15

    bart (neregistrovaný)

    Dělám na úřadě. Tvrdit, že standartní úředník plodí profesionální dokumenty npř. MS Word je velice odvážné. Za 11 let praxe na oddělení informatiky jsem se nesetkal ani s jedním takovým úředníkem. Všichni dojednoho PC používají, jako drahý psací stroj. Pokud zabřednou tak maximálně do nastavování písma, a npř. zahlaví zápatí. Pokud je nějaký dokumenty přece jenom poloprofi naformátován, tak to potom všichni na úřadě používají jako šablonu. Takže stačí změnit šablonu a všechno pokračuje. A těch šalblon zase tolik není. Další možnost kde se takové dokumenty objeví, je výstup z nějaké applikace. Náš centrální systém nabízí již nějáký ten pátek výstup jak do MS Office, tak i do OOffice. Samozřejmně si uvědomují že to není pravidlo, ale u větších firem jsme se nikdy nesetkali že by to byl nějaký problém. Centrální systémy, firmy většinou nabízejí i pro linux, vlastně krom jednoho všechny u nás fungují pod linuxem, a nabízejí podporu pro několik typů databází. Problém vidím pouze v nedomyšlenosti různých projektů, a nechuti jít do něčeho co nemá cejch MS. Dám příklad. Živnostenské úřady tento rok ukončili přechod na jednotný program. Jedná se o internetovou aplikaci. K tomu aby mohli pracovat potřebují : WEB prohlížečku, Možnost tisknout PDF dokumenty(AAReader) a potom čtečku karet , protože co uživatel to certifikát na kartě. No a v čem je jádro problému ? Heh ,že všechno to není problém jak pro MS tak ani pro LINUX. Jenomže malinký software který má na starosti provádět autentizaci v rámci prohlížeče a čtečky je jenom pro MS. Myslím si že kdyby tento malý detail domysleli na daném ministerstvu a nechali vytvořit daný programeček pro více platforem, že by to prakticky ušetřilo drsné peníze. No a tak zní otázka co si myslíte, pořídili jsem počítače s MS nebo s Linuxem ? :-)
    Tečka na závěr. Nezdá se mi šílená cena za MS windows, v dnešní době je už si myslím na rozumné hranici. Ale platit za kancelářský balík současné částky, když vím jak to úřednící umějí využívat. Říkám jedná se o házení perel sviním. Na to jejich psaní stačí ten OOffice bohatě , a i to je pro ně perla. Tvrdím pokud se neupraví ceny za MSOffice , tak co zakoupený balík to vyhozené peníze. Amen.

    PS: sorry za češtinu - jsem disortografik