Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od Almad - Ad [8]: Jasně, já jenom narážím na to,...

  • 14. 12. 2006 20:14

    Almad (neregistrovaný)

    Ad [8]: Jasně, já jenom narážím na to, že mám dojem, jako by se normálně zapomínalo na to, že dosavadní agenda v těch MSO je. Takže je třeba se nejdřív rozhodnout, zda pokračovat v .docech a nebo začít přecházet na otevřené formáty, dohodnout se na něm (i když ODF je v tomhle případě asi bez debat), ukládat do něj vše nové a najmout několik lidí, co budou postupně konvertovat staré dokumenty.

    Jinak si nemyslím, že by šlo o nutně nevyhnutelný krok, dokonce si myslím, že by časem mohl být levnější - podpora od MS na převod staré_docy => Jejich Nové A Úžasné XML (tm) a snad se časem najde nějaký XSLT guru na převod JNAÚX => ODF.

    Co se týče té kompatibility, on není (většinou) problém psaní v OOo a exportu do MSO, ale naopak. A například tu mám v okně dokumentaci specifikace multicash formátu od banky a v OOo to teda vypadá dost zrůdně, o KOffice nemluvě. Předtím jsem v .docu viděl jenom nějaké zápisky z jednání a přečíst se to dalo, ale vábně to nevypadalo. Takže ano, extrahovat se to z toho dá, ale v okamžiku, kdy to pak má pro něco reprezentativního používat...

    Jinak ale souhlas, chce to jít vstříc ODF co nejdříve - ale pak to chce ideálně nějaké vládní nařízení "Od 1/2009 se ve státní správě přechází na ODF, všechny úřady, připravte se na to, zařiďte si podle toho soft atd.". Ne že "teď místo licencí nakoupíme tučňáky a nějak to pořešíme".