Hlavní navigace

Názor ke článku Linux! Jedině Linux! aneb Napiš svému ministrovi od Jan Tichavský - Cituji: "Pro komunikaci mě nezajímá jaký sw používá...

  • 14. 12. 2006 18:12

    Jan Tichavský (neregistrovaný)

    Cituji: "Pro komunikaci mě nezajímá jaký sw používá daný úřad, ale zda komunikuje v otevřených formátech - to bych považoval za mnohem větší prioritu."

    Nad tím bych se rád pozastavil. Ve výše uvedeném seznamu prodražení je jednou z položek konverze dokumentů z DOC. To by mě zajímalo jak se to se stávajícím MS softwarem udělá? Jistě to nebude rychlé a za nepatrnou cenu. A dříve nebo později k tomu dojde. Takže nakonec bude nějaký ten otevřený formát(y) vyžadovat dost peněz a úsilí. Čím později, tím více dokumentů bude třeba konvertovat.

    To, kolik práce zabere převod jednoho dokumentu, ale určují jeho tvůrci spolu s použitým programem. Pokud by velká část lidí například používala Nadpis místo Normální velikosti XY nebo neodsazovala mezerníkem (a to jsou ještě jednoduché příklady), jistě by bylo méně problémů. Do formátu doc nevidím, ale různé verze Wordů dokážou nasekat spoustu zrůdností, zrovna dnes odpoledne jsem řešil jeden šéfův problém se záhlavím a ostatním textem. A to má prosím celkem nové Office. Svou dlohodobou maturiní práci jsem psal v OpenOffice, exportoval do DOC a PDF bez problémů. Jen prezentaci jsem dělal v PowerPointu na šabloně z OO, abych to měl jisté (a ještě jsem to ukládal pro starší verzi).

    Na závěr bych chtěl říct, že nikomu OO nenutím, ať si kdo chce používá co chce, pokud to splní požadavky. Třeba KOffice nebo Abiword, mě to nevadí.