Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 7. 11. 2008 18:58

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [231] Kdyby business Corelu pro Linux přinášel zajímavý zisk, bylo by prakticky vyloučené, aby toho Corel nechal. A co jste slyšel, nebo neslyšel... Já slyšel, že na odvrácené straně měsíce je velký fialový slon se zelenými puntíky. Bohužel relevance takového tvrzení je nulová, stejně jako toho o Billovi, který měl prsty tom, že Corel skončil s Linuxem. Můj tip: jedná se o výplod jednoho z těch mozků, které dokola opakují, že Linux je super, a že ho lidé (už 17 let) nepoužívají jen proto, že se o něm dost nemluví.

    Bohužel ani podpora jediného distra Linuxu se výrobcům SW typicky nevyplatí. Berte také v úvahu, že musíte podporovat více verzí toho distra.

    Color Management, "to" Linux opravdu nemá. Resp. ne ve funkčním stavu. Zkuste se podívat na Windows Color System. Podpora více kanálů (například 6 barevných kanálů), podpora HDR (tedy kanály R, G i B jsou float a ne 8-bit integer), podpora separací, shoda barev pro všechny aplikace běžící pod Windows.

    ACID transakční FS je dobrý k tomu, že můžete říci "vytvoř soubor A, změň soubor B, odstraň soubor C", a pak to potvrdit (commit) nebo zrušit (rollback). Důležitější ale je dvoufázový commit, který vám umožní zpasat do databáze Oracle, vytvořit soubor A, zapsat soubor B, změnit soubor C, zapsat do DB MS SQL, a pak to všechno potvrdit. Proběhne vše, nebo nic z toho.

    Systém kodeků nesouvisí s konkrétními formáty. Má na starosti, aby existoval jeden interface pro kompresory a dekompresory. Když ve Windows nainstalujete kodek DIVX, bude ho umět Windows Media Player, ale také MSIE, bbplayer, a jakákoliv další aplikace, který kodeky používá. Ty aplikace jsou napsané s podporou DirectShow, a o konkrétní formát média se nestarají. Na Linuxu takový systém neexistuje.