Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 4. 11. 2008 19:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tvrdíte, že MS tvrdí, že ve Vistě není command line? Zběžná prohlídka nabídky Start, a command line tam je. Kde že to MS tvrdí? Nebo tvrdíte, že DOS je i ve Vistě? To samozřejmě není DOS, ale jeho emulace, protože Vista umí běžet aplikace pro DOS. Té technologii MS říká VDM (Virtual DOS Machine). Ve 64-bit Windows ovšem není.

    Windows aplikace jsou dobře kompatibilní mezi verzemi Windows. Pokud je problém s kompatibilitou, týká se typicky driverů, nebo špatně napsaných aplikací. MS ovšem vynakládá obrovské prostředky, aby kompatibilitu udržel na špičkové úrovni. Linkoval jsem do zdejších diskusí řadu ukázek toho, jak autoři aplikací dělají zásadní chyby, a MS kvůli tomu dělá compatibility hacky ve Windows.

    "odkedy vidal Corel vlastnu distribuciu Linuxu" - vydal jí v roce 1999, a v roce 2002 její vydávání ukončil. Vybrané aplikace Corelu byly k dispozici pro Linux (WordPerfect, Corel Draw), ale nerentabilita vedla k ukončení vývoje a podpory.

    Kedy konecne bude Win , kde budeme vediet ako funguje kernel - viz třeba MSDN, Resource Kit, slides na University of Tokyo, kniha Windows® Internals, Fifth Edition (link http://www.microsoft.com/MSPress/books/12069.aspx).
    http://www.i.u-tokyo.ac.jp/edu/training/ss/msprojects/data/

    hlavne aby sa donho vedeli dostat a upravit aj non-MS odbornici - kernel můžete upravovat pomocí kernelových modulů, což umožňuje například implementaci hard real-time extensions beze změny kódu kernelu (srovnejte s Linuxem, kde je kompilace ze zdrojáku celkem běžná). Změny v kódu kernelu samozřejmě provádět nelze, a není k tomu ani důvod.

    kolky z Vas rozumeju registrom windowsu - my víme, že Registry mají API. A také víme, kde najdeme popis klíčů Registry.
    http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc778196.aspx

    Portace SW z Windows na Linux se dočkáte ve chvíli, kdy se to autorům vyplatí. Jenže když 1% uživatelů používá stovky distribucí, od kterých vycházejí nové verze co pár měsíců, tak ani nemáte, na co portovat. Nemluvě o tom, že Linuxu chybí velká spousta funkcionality, které je v každých Windows (třeba systém kodeků, color management, ACID transakční FS, COM komponenty, podpora prioritizace souborového I/O včetně rezervace pásma a další). Kde je funkcionalita společná, je často řešená výrazně odlišně. Dokumentace a vývojové prostředky na Linuxu jsou pro vývojáře zvyklé na Windows cestou do středověku. Ale nejdůležitější je to první - portace se *nevyplatí*.

    dokonca hram aj hry - já také. Nyní Crysis, Crysis Warhead, Spore, Dead Space a Fallout 3. UT2003 je dnes asi stejně aktuální, jako filmy z padesátých let nahrané VHS.

    Mam na take blbosti Cedegu (a Wine) - pěkné. Jen by rozchození aplikace pod Wine nesmělo být trestem pro uživatele. A bylo by asi vhodné, aby Wine podporovalo více, než jen 64% Win32 API.

    Nepotrebujeme sikovnych ludi co rozumeju pc... potrebujeme ludi aby si nas system kupovali lebo si myslia ze ho ovladaju a rozumeju pc... Odbornici stale budu len na vyvoji... Ale nech si zakaznici myslia ze rozumeju pc aby nam kupovali Win - vzpamatujte se. Naprostá většina uživatelů používá počítače proto, aby jim usnadnily nepočítačový job. Počítače je nezajímají o moc víc, než psací stroje, potrubí ve zdi, nebo kladivo na pracovním stole. Účetní zajímá, jak s počítačem zaúčtovat lépe a rychleji, než s tužkou a papírem. Vedoucího projektu zajímá, jak vést efektivněji projekt, jiné lidi jak lépe plánovat výrobu, vést hotel, základní školu atd. Všichni jezdí autem, a minimum lidí auta navrhuje či opravuje. A i ti, kdo auta navrhují a opravují, je používají v podstatě stejně, jako běžní uživatelé.