Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ohpir - [222] TaskGallery byl research project zaměřený na nové...

  • 9. 10. 2008 19:22

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [222] TaskGallery byl research project zaměřený na nové způsoby interakce s počítačem. Můžete si všimnout, že měl logickou motivaci, rozpočet, hodnocení úspěšnosti, studie na uživatelích atd. Tak se to totiž správně dělá - ne tak, že si někdo doma napíše nausea efekt pro Beryl, protože je to cool. A když se podíváte na link níže, zjistíte, že koncept je prakticky shodný s dnešním Compiz Fusion. Rozdílem je jen to, že jde o research, takže to vizuálně vypadá dost odpudivě.
    http://research.microsoft.com/UI/taskgallery/pages/technology.htm

    AIGL v podstatě umožňuje uložit bitmapu na straně X11 serveru, a umístit jí na obrazovce. WPF je o něčem trochu jiném. GPU se používá mimo jiné pro antialiasing, subpixel rendering, výplně a přechody, takže okno nakonec složíte z pár set polygonů. Souřadnice jsou floaty, a je možné používat 16 bitů na barevný kanál. Vyjma toho WPF poskytuje high level API pro 2D grafiku, audio a video, správu barev s podporou HDR a separací, tisk atd. Jinými slovy jde o nadmnožinu GDI. Za poznámku stojí to, že unixy dodnes nedohonily ani GDI.

    Ta ztráta inspirace... Vista má samozřejmě spoustu nových vlastností, jak jsem linkoval. Ale otázka je, jak to vnímá uživatel. Uživatel vnímá, že má "průhledné" okraje oken, a po stisku Win+Tab uvidí přehled oken. Řekne si "hm, na 5 let vývoje nic moc". Další uživatelé možná postřehnou, že fulltextové je úplně všude, ale to také není žádná revoluce (jen MS dodal interface k něčemu, co měly každé Windows 2000). Co se změnilo pod kapotou, to uživatel nevidí. Jinak na KDE 4 nevidím nic zajímavého.

    Dalším krokem je OS napsaný prakticky kompletně v .NETu, na což nás MS připravuje už asi 5 let. Ale o tom tak za 5 let.

    [223] Samozřejmě můžete nainstalovat VLC. Problém je v tom, že na MPEG2 je spousta patentů (podle Wikipedie asi 640), které instalací VLC porušíte. Jde o stejné jednání, jako když nainstalujete nelegální program.

    MS koupil RenderMorphics (a RealityLabs), namísto vývoje od začátku. Když koupíte firmu, získáte lidi, jejich zkušenosti, a ještě nějaký kód. Pokud máte celý proces dobře zvládnutý, je to celkem výhodné. DirectX samozřejmě má více částí, a z původního kódu zřejmě po těch letech nezbyl řádek na řádku.

    Jestli je pravda, že MS postaví příští Windows na Linuxu? To dost pochybuji :). 1) článek je datován 1.4.; 2) použít kernel Linuxu by byl obrovský technologický krok zpět; 3) design Linuxu a Windows je natolik odlišný, že by to bylo technicky nepřiměřeně složité. Daleko spíš MS uvede v roce 2012-2013 systém založený kompletně na .NETu, který díky změně paradigmatu bude představovat řádové zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti, a zároveň by neměla výrazněji trpět rychlost. Viz Singularity, Midori.