Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 9. 10. 2008 12:19

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [217] Multiplatformná záležitosť, to je typicky věc, která není úspěšná nikde, nebo na jedné platformě. Pravda, zrovna OpenGL je výjimka. DirectX je evoluce designu, a mohl jste si všimnout, že WPF ve Vistě je pokračovatelem DirectX.

    XML+ZIP je špatný nápad. MS totiž potřeboval ukládat dokumenty dlouho před tím, než přišlo XML. Navíc výsledné XML se zbytečně pomalu čte i zapisuje, a výsledek je ještě nutné zkomprimovat, což zabere další zdroje (na Pentiu 200MHz se 16MB RAM a 200 stránkovým dokumentem byste s XML+ZIP jenom čekal). Také to vylučuje připisování změn k souboru. XML má jedinou výhodu, a to že se snadno parsuje autorům OpenOffice; jinak jsou tu samé nevýhody.

    Structured Storage neduplikuje běžný FS. Běžný FS neumí ukládat více streamů a properties. NTFS sice ano, ale předpokládám, že nechcete přechovávat dokumenty Wordu jen a pouze na NTFS. A formát DOC opravdu nevypadá tak, že byste měl OLE Document s jedním binárním streamem, který vydumpoval Word z paměti :). Jde o 4 a více streamů, které jsou plné tabulek a linkovaných struktur. Dokumentace má 210 stran, a byla nedávno uvolněna. Samozřejmě jste si jí mohl zaplatit i dříve.
    http://download.microsoft.com/download/0/B/E/0BE8BDD7-E5E8-422A-ABFD-4342ED7AD886/Word97-2007BinaryFileFormat(doc)Specification.pdf

    S GStreamerem jsem se asi špatně vyjádřil. Samotné opisování je nejmenší problém, nemůžeme každý vymyslet vlastní jedničky a nuly. Problém je absence konceptu a designu. To, co jsem popisoval, je bažina a humus, a ne koncept a design.