Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ohpir - [215] Aurus EKOPACKET je pěkná ukázka. Bohužel se...

  • 8. 10. 2008 22:55

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [215] Aurus EKOPACKET je pěkná ukázka. Bohužel se mi ze stránek nepodařilo ani zjistit, jestli má GUI, jakou používá DB, a jestli jde o 3-vrstvou architekturu. Každopádně takových produktů existují pro Windows jen v ČR stovky, možná tisíce, takže máte z čeho vybírat (ve SR nejspíše také). Kolik SW podobného typu najdete pro Linux? Jeden kus, nebo rovnou dva? A všimněte si, že ani AGROffice (SW pro podporu plánování rostlinné výroby) ta firma nenabízí pro Linux. Smozřejmě když se mluví o tom, že pro Linux není ani účto, vždycky někdo jedno účto najde, a myslí si, že tím je vyřešeno. Až si budete účto kupovat, tak zjistíte, že tím zdaleka vyřešeno není, protože různé produkty mají velmi různé features, liší se cena, úroveň podpory atd.

    Nevím, jestli u vás prodávají MPEG2 dekodéry, ale určitě prodávají SW přehrávače pro Windows, které obsahují dekodér. Samozřejmě MPEG2 dekodér běžně zakoupíte na inetu:
    http://www.roxio.com/enu/promotions/landing/windowsmedia/default.html

    Uživatelů Linuxu je málo, a v podstatě nemají SW, který by mohli kupovat. Navíc neradi platí (podívejte se někdy mezi ně).

    Linux dnesexistuje i pro jiné platformy, než x86. Na začátku byl ale psaný x86-only, s častým použitím inline assembleru. Srovnejte s Windows NT, které byly od začátku koncipované jako portabilní, HAL byl oddělen od vlastního kernelu atd. Jak říkám, v případě Linuxu žádný design neproběhl, což je dost vidět.

    Samozřejmě ke Gimpu se lze vyjádřit. Ale to je asi také jediné, co člověk může dělat. Protože autory Gimpu nic nenutí, aby psali takový SW, který zajímá uživatele. Jak jsem psal, kdyby takhle fungovala komerční firma, dávno by se složila, což by bylo jen dobře, protože by se zlepšila alokace prostředků.

    Linux se ve skutečnosti moc nemění. Mění se barvy ikonek, různé věci v prostředí, ale základy se mění velmi pomalu. Pokud se za začátku rozhodnete, že kernel bude nepreemptivní, ani po 18 letech preemptivní nebude (resp. není), protože to vyžaduje velikou spoustu práce. Pokud na začátku mizerně navrhnete obsluhu přerušení, dlouho tak zůstane. Pokud na začátku neuděláte scheduler s podporou threadingu, budete to honit 10 let (jako Linux).