Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 8. 10. 2008 19:10

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [208] Moc HW klíčů jsem opravud nepotkal. A abych věděl, že to není cesta, jak zabránit pirátění SW, k tomu to ani nepotřebuji.

    Samozřejmě testování sériového čísla se dá jednoduše obejít. No a pokud uložíte část SW do klíče, také to není tak velký problém. Stačí jedna legální instalace, na té necháte z klíče kód vytáhnout (resp. to necháte udělat ten legální SW), a je hotovo. Samozřejmě to lze vždy trochu zkomplikovat tím, že zkusíte setřást debuggery, zapojíte do věci HW časovače, budete dynamicky přepisovat kód apod., ale to v principu řešení nijak nebrání. Jen ho to komplikuje.

    Podpis driverů toho v dané věci moc neřeší, pokud můžete zavést i nepodepsaný driver. Jak jste v kernel mode, není problém provést hijack nějakého driveru (nakonec podobně fungují kernelové rootkity).

    HW klíč SafeNet Sentinel vyjde na USD 25-30. Pár mi jich leží na stole, implementoval jsem je do jedné aplikace. Při odběru 400M kusů by jistě byla cena nižší, ale i kdyby to bylo jen USD 10, stejně je to 10% ceny licence (a tedy třeba 50% toho, co nakonec dostane MS - viz marže, DPH, cla atd).

    Nemá smysl "trestat klíčem" jen nejlepší verze (tím pouze snížíte jejich prodej, znemožníte jejich používání na přenosných zařízeních ze kterých nemohou trčet USB klíče, a totéž se zařízeními které nemají příslušný port). Nejvíce pirátských kopií mají na svědomí domácí uživatelé. Navíc se samozřejmě otevírá možnost vykuchat zajímavé features z lepší verze Windows, a implantovat je do té, která se dá snadněji cracknout. No a otázku soukromí neřešíte vůbec.

    Zkuste si aktualizovat ceny SW: Vista Home Basic CZK 1850, Office 2007 pro studenty a domácnosti CZK 1300, přehrávače v ceně (Windows Media Center, WMP), hry od 150 do 1500 Kč, antivir zdarma (Avast Home nebo obdobný). Když nebudeme počítat hry, jste na CZK 3150. Samozřejmě můžete použít Windows a OOo, pak jste na CZK 1850.

    [205] Asynchronní události v HTML jsou variantou na pooling. Navíc byla zmíněna řada dalších problémů. OOo zatím podporu OOXML nemá, v OOo3 prý bude - pak teprve je možné se bavit o kompatibilitě.

    DOC samozřejmě není memory dump ktorý sa logicky v každej verzii mení. Structured storage je formát, který je dost podobný objektovému FS - používá kontejnery (řekněme obdoba adresářů), streamy (řekněme obdoba souborů) a properties (obdoba databáze). DOC je postavený nad Structured Storage, podobně jako formáty MS SQL Serveru, a řady dalších aplikací. Trochu problémem je dokumentace na low level úrovni, protože je to podobný problém, jako popisovat databázi na úrovni diskového layoutu. Představa, že DOC je prostý dump nějakých interních struktur Wordu, je dost naivní. Takový koncept by prakticky vylučoval další rozvoj aplikace.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Structured_storage
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa380369(VS.85).aspx