Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ohpir - [207] Já s K-Lite Codec Packem problémy měl....

  • 8. 10. 2008 18:36

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [207] Já s K-Lite Codec Packem problémy měl. Nero Digital sice v principu funguje, ale nainstalované kodeky nelze použít v jiných aplikacích, protože si to autoři nepřejí. Pravda, můžu zkusit změnit flagy kodeku, a poté zkontrolovat, jestli se graf postaví - to je na chvíli, a může to vyřešit problém.

    Ubuntu samo o sobě neumí přehrávat DVD. To proto, že MPEG2 dekodér vyžaduje licenci mnoha patentů. Samozřejmě lze doinstalovat nelegální dekodér, nebo si koupit legální.

    Evolution není náhrada Outlooku, spíše velmi omezená napodobenina. HoneyCalc je české účetnictví, nikoliv slovenské, má nulové reference, a na stránkách firma ani neuvádí adresu. Srovnejte to s nabídkou účetních systémů pro Windows. Samozřejmě SW pro kadeřnictví nemá ani každý kadeřník. Jenže jeden uživatel používá SW pro kadeřnictví, další pro správu osobních financí, jiný pro management základní školy, další pro management hotelu, a nakonec všichni vyjma uživatelů Linuxu (a možná pár studentů) používají tyhle "úchylné" aplikace ze skupiny mimo browser, media player, office a email klienta.

    Uživatelé Linuxu neradi platí. Distra jsou typicky stažená zdarma, SW také (i když je nelegální, viz MPEG2 dekodéry apod). Uživatelé Windows v devadesátých letech pirátili ve velkém. Ale dnes jsou ceny nižší, platy vyšší, a na všem jsou aktivace, takže uživatelé mají typicky legální Windows, často i legální MS Office, Nero dodané s DV drivem, antivirus zdarma (Avast Home) atd. Free alternativy mohou být v lepším případě dostatečné (třeba OpenOffice), ale určitě nejsou lepší.

    Novináři pracující pro IT časopisy mají i jisté technické znalosti, to je jim třeba přiznat. Bohužel často dost mizerné.

    Linux nemá správný obchodní model. Vývoj je financovaný nejvíce příspěvky výrobců HW (Sun, Hitachi, IBM), a z maličké části platbami uživatelů za support či licence (RedHat, Novell). V celém koloběhu je málo peněz, a více jich asi nebude, protože z toho nekouká žádný zisk. Chybí zpětná vazba uživatelů - například Gimp se léta vyvíjí naprosto špatným směrem, a grafici ho štítivě obcházejí. Komerční firma by se nejprve ptala, co dělá špatně, a když by na to nepřišla, tak by dávno zkrachovala, a její pracovníci by dnes psali něco lepšího. Ve světě open source tohle moc nefunguje, zpětná vazba prostě není (nejvýše se autoři Gimpu zeptají těch pár lidí, co Gimp používají; ovšem cílová skupina jsou ti, kdo Gimp ještě nepoužívají).

    K produktu jako takovému: Linux můžete stáhnout zdarma, což v podstatě vylučuje jakýkoliv business. RedHat, Novell a další sice prodávají podporu Linuxu, ale z těch příjmů nemají šanci zaplatit žádný pořádný vývoj (ten platí nejvíce ti výrobci HW). Samotný Linux byl vyvíjen bez designu, stylem "napíšu si malý unix podle dokumentace velkých unixů". To není pokud o flame, ale technický fakt, který lze doložit emailem, ve kterém Linux popisuje svůj "design" (x86-only, masivně použit inline assembler). Výsledkem je systém s monolitickým kernelem, který dodnes nemá preemptivní kernel (resp. distra tak kernel z důvodu nestability a mizerného výkonu nepoužívají), použitelný threading přišel až po 10 letech vývoje(!) s kernelem 2.6, a vše je porostlé mechem unixové historie (adresování zařízení pomocí minor a major number, používání příšerných terminálových sekvencí, používání děsivého X11, /dev s tisíci device nodes "pro strýčka příhodu", absence API pro správu systému, absence slušného API pro grafiku a multimédia).