Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od František Koudelka - [205] Asi jste moc hardwarových klíců nepotkal. Nejjednodušší...

  • 8. 10. 2008 14:35

    František Koudelka (neregistrovaný)

    [205] Asi jste moc hardwarových klíců nepotkal. Nejjednodušší varianta je, pokud je sérové číslo uloženo přímo v klíči a aplikace tupě testuje a očekává výsledek true/false. Je otázkou minut si vyrobit crack.

    Mnohem lepší varianta je, když klíč obsahuje část software (nejlépe část kódu). Pak se bude takový klíč těžko duplikovat. Navíc pokud vím, tak drivery ve windows můžou být podepsané. Proč by pak neměl být podepsaný driver i pro HW klíč ?

    Nesnažte se tvrdit, že klíč vyjde na 30 USD, vždyť tolik stojí 8 GiB flashdisk i s DPH, autorským poplatkem a marží prodejců. Při výrobě 400M kusů bude cena jistě nižší. Docela s úspěchem bych si dovedl představit model, kdy by například verze Bussines a Ultimate budou vyžadovat klíč nebo licenční server a verze Home budou řešené starým přístupem (klíč+aktivace).

    Kde berete statisticky věrohodné informace o tom, že uživatelé Linuxu jsou zvyklí za software platit?

    Důležité je, že uživatelé chtějí mít software legálně, někdo to řeší tak, že vytáhne 10 tisíc a nakoupí licece na OS, přehrávače, kancl. balík a hry a někdo použije software, který je levnější. Ten kdo chce placenou verzi zdarma je zloděj.

    Je to hlavně o tom, jaké má kdo požadavky, někdo chce placený produkt a zaplatí jej nebo ukradne (typicky uživatelé, kteří v photoshopu otáčí fotky) a někdo si vystačí na otáčení fotek například s Digikam.

    Osobně mi nečiní problém používat Linux a koupit si například hru nebo správce souborů.