Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Frantisek Koudelka - [202] A kolik z nich je funkční ?...

  • 7. 10. 2008 20:17

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [202] A kolik z nich je funkční ? (to znamená instalační balík + keygen nebo funkční licenční soubor ?) Navíc spousta z nich je duplicitních a drtivá většina nemá seedy.

    [201] No vidíte, na Linuxu to musí být systém od jiného dodavatele aby nebyla k nalezení (a to není pravidlem, buď v /mnt nebo v /media toď vše), na windows bohatě stačí jedna verze. Ale o flashdisku to není. Je to o setrvačnosti. Uživateli obvykle trvá, aby z žádných znalostí zvládl například administraci windows například za rok, to si vážně myslíte, že přechod na Linux bude za 2 hodiny?

    [199] Cokoliv, co je vyrenderováno je vždy lepší uložit do jakékoliv cache. Protože cache můžu mít spoustu a levně s ní ušetřím procesorový čas a je jedno, jestli renderování trvá 50 mS a nebo 2 S, když z cache přečtu položku za 10 mS.

    Poloviční podpora PNG je opravdu pro nedodělek jako IE. Pak opravdu nejde udělat stránky s kvalitní grafikou zobrazitelné v prohlížeči, o kterém si myslíte, že je technologickým leaderem na trhu.
    Zjistěte si něco o tom, jakou kompresi využívá PNG a na jakou grafiku je vhodné. Pak zjistíte, že je spousta případů, kdy PNG citelně chybí.

    Kdo bránil MS s W3C spolupracovat ? Sice to není nutné, ale pokud přináší novinky, tak je dobré. Nicméně když je MS takový leader v oblasti, tak proč IE8 má ctít ona doporučení W3C ? Vždyť podle vás by to byl přeci krok v zad ... a nebo že by ve skutečnosti nebyl ? - vypadá to spíš že druhá varianta je správně.

    Webové rozhraní pdle vás má nevýhody v tisku, přístupu k HW atd.. Přitom rozhraní pro správu nepotřebuje nic ze zmíněného, tudíž ho nijak webové rozhraní nebrzdí. Hledáte si jen důvody, proč plivat na něco specifického pro jiné systémy, než pro které máte slabost.

    Na srovnání Linux, Apple a MS je nefér bezhlavé házení do jednoho pytle. Zohledněte historické souvislosti, dvakrát se nadechněte a možná pochopíte, kde je realita. Linux je tu o 10 let kratší dobu než apple a MS. Přišel na svět v době, kdy konkurence má své pozice pevně zabetonované. Z těch 17 let co tu Linux je trval hodně dlouhou dobu vývoj. Z těch 17 let by se dalo říct, že na trhu je posledních 7 let. 7 let Linuxu proti 25 letem microsoftu a apple. Jen dodám, že pozici MS a Apple nezávidím, přišli ve správnou dobu se správným obchodním modelem, respektive se správným produktem.

    Vývoj jedné věci stojí pořád stejné peníze. Pokud jednu věc vyvinu za 1000 € a prodám 10 licencí po 1500€ nebo 1000 licencí po 500€, tak je jasné, že zbytek je prostě čistý zisk. Je jedno jestli vyvíjím pro 10 nebo 1000 uživatelů, protože se mi vývoj prostě vyplatí.

    Uživatelé, kteří znám a chtěli by přejít chtějí přejít k tomu, co jim Linux nabízí, bohužel nemůžou kvůli X aplikacím. Mnohdy takový přechod nelze udělat ani z XP na Vista. Cílová platforma musí být pro výrobce zajímavá možností vytvořením vendor lock in, kdy se krásně uvrtáte do spirály nákupu licencí (přechodem ve firmě z win2000 na Vista budete muset přejít i se servery a s tím musíte nakoupit licenci na nové serverové aplikace i na aplikace 3. stran a s tím i nové licence na aplikace na pracovních stanicích, takže díky jinému systému na klientovi vyměníte vše - toď praxe). Pro financování vývoje software z počtu prodaných licencí je bohužel nejvhodnější uživatele co nejčastěji zkasírovat za novou verzi aplikace, bohužel.

    Uživatele zmate i to, že ikona internetu (tedy modré e) se nachází najednou v jiném rohu plochy a že solitaire ma nový vzhled. Wifi karty ? myslíte karty nebo "karty", většina kvalitních karet chodí bez problémů out of box, spoustu těch tzv. "karet" je problém naučit chodit i ve windows, viz jiná diskuse. Krom toho uživatel se nemá co hrabat v instalaci wifi karty, na to jsou tu placení odborníci (už v praxi vidím, jak běžný neznalý a v oboru nevzdělaný uživatel kuchá case, vkládá kartu a instaluje ovladač - nereálné, nehledě, když narazí na zradu, s kterou většina quick install manuálů karet nepočítá, ale která se v 3/4 případů projeví). Nebo vy si snad u svého auta vyměníte hlavu válců a osadíte větší turbodmychadlo sám ?

    Proč by uživatele mělo mást že neexistují hry? Quake ve své době rozhodně nebyl vykopávka, to samé unreal tournament. Další spousta her běží bezproblémově ve wine.
    Nicméně myslíte si, že většinový nevzdělaný (v oboru) uživatel zvládne instalaci té správné verze ovladačů, tuning jejich nastavení, k tomu ještě musí nastavit optimální parametry ve hře aby hra nebyla slideshow ale šlo o plynulý obraz? Asi néé, přestavovat PC na herní konzolu není dobrý nápad. Herní konzole je mnohem levnější než PC pro hraní srovnatelných her. Není třeba řešit problémy s ovladači, s výkonem. Navíc konzole lépe zapadne do obýváku než monstrum připomínající spíše vysavač.

    Že na Linuxu nejde přehrát DVD ? To je problém někde jinde než v Linuxu. Mimochodem ani ve windows v default instalaci nepřehrajete DVD. Musíte si koupit kodek nebo přehrávač, jinak máte smůlu. Dokumenty pro MS Office se rozsypou ? A která verze dokumentu ? OOXML je v OOo implementováno a pokud jde o ten binární humus z předchozích verzí, tak ten mnohdy korektně neotevře ani sám MS Office. Nicméně vy si taky na windows v MS Ofice těžko otevřete ODF.

    Omyl, irelevantní je tvrdit, že linuxoví uživatelé nejsou za software zvyklí platit. Popíralo by to od základu veškerý komerční software pro Linux.

    Spousta uživatelů ukradne software protože to jde. Je to nelogické ale je tomu tak. Proč by kvanta uživatelů používalo kradený photoshop na otáčení a ořezávání fotek, když tuto práci lépe udělají s aplikací přibalenou k foťáku ? Protože s photoshopem jsou in a přečůrali zlý adobe, který za něj chce X tisíc.

    Další příčinou je zaostalé školství, které v žácích/studentech vytvoří mylnou představu, že je tu jedině microsoft a jeho software a že je jediný a nejlepší. Pak lidé nemohou chtít něco o čem neví, že existuje.

    Asi máte velmi krátkou paměť, je to něco přes půl roku, když šéf obchodní divize Microsoftu Jeff Raikes prohlásil :"Když už kradete, kraďte programy Microsoftu". Ono to dává smysl, pro MS je mnohem lepší, aby 80 procent uživatelů za SW paltilo a 20 procent jej mělo kradený, než aby jeli na něčem od konkurence. Dejte si to do souvislostí.

    Pokud chce microsoft účinně bojovat proti pirátům, tak má k dispozici účinné zbraně, které jsou známé například z oboru CAD aplikací. Jediná účinná ochrana je hardwarový klíč. Pokud MS po této ochraně nešáhne, tak všechno co můžeme slyšet o kradení SW jsou z jejích úst jen plané žvásty, které mají za úkol zastrašit pár oveček, ze stáda pirátů, které se strachy podělají a zaplatí.
    Parodie na ochrany jako aktivace a product key jen otravují život legálním uživatelům.