Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Frantisek Koudelka - [195][196][197] Podle vás je nutné aby uživatel odklepl instalaci...

  • 5. 10. 2008 23:39

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [195][196][197]
    Podle vás je nutné aby uživatel odklepl instalaci ActiveX sajrajtu, nicméně 2/3 všech virů se přes IE dostaly i bez jakékoliv interakce. Kdepak asi soudruzi z redmontu udělali chybu .. Ono by ty bezpečnostní záplaty IE pak podle vás neměly zhola žádný význam.

    Je vidět, že jste si toho o HW nárocích FireFoxe moc nepřečetl. Už z logiky věci je jasné, že je VŽDY lepší vytáhnout cokoliv vyrenderované z cache, než to sáhodlouze renderovat. Už z principu lze cache na krásně odkládat na disk aby neobsazovala drahou RAM a získáte spousty cenného procesorového času navíc místo renderování nebo natahování nepotřebného ze sítě.

    MS za celá léta nebyl schopen (nebo že by nechtěl) implementovat PNG podle definice formátu, ale najednou začal ctít W3C. On MS všeobecně má problém konzistentně ctít normy a W3C nebo ISO jsou mu pro smích.

    Ony webové aplikace nejsou všeobecně špatná věc. Zkuste milionům uživatelů webmailu, e-shopů, e-bankovnictví a podobných věcí vysvětlit, že lepší by bylo, kdyby si pokaždé nainstalovali extra aplikaci. Extra aplikaci pro obchod s chovatelskými potřebami, extra aplikaci pro banku a že by ty aplikace museli nainstalovat na všechny své počítače a v práci.
    Spousta věcí jde řešit, jen je potřeba mírně opustit starý mnohdy zaprděný přístup, aby webová aplikace kopírovala zvyklost desktopové. Ano, možná přístup k lokálním souborům může být nešikovný (nicméně google apps tohle řeší poměrně dobře), nebo přístup ke specifickému lokálnímu hardware (na druhou stranu, kdo ovládá lokálně připojený soustruh pomocí webové aplikace běžící na serveru). Tisk taky není problém, práce s grafikou taky ne.
    Ale ani jedna ze jmenovaných funkcí není kritická pro rozhraní pro správu systému (něco jako webmin).

    Srovnávat trh osobních počítačů a pozici Linuxu, Apple a microsoftu je opět nefér. Nastudujte si trochu historie. Na začátku v 80. letech byl trh totiž volný a mohl se prosadit kdokoliv. Mezi prvními byl Apple, který dal prostor microsoftu (ten pro apple zatím dělal jen doplňkové aplikace). Mimo to MS dodal i DOS pro IBM. Bohužel ale o lepší apple nebyl v porovnání s IBM/PC zájem, protože apple byl zbytečně předražený - tady to částečně podělal nenažraný management apple. MS se chopil příležitosti a přinesl GUI, byť nevalné kvality v porovnání s apple, i na IBM/PC. Pak následuje 10 let a na scénu přihází první zmínka o linuxu do prostředí, kde má microsoft a apple velmi silnou pozici. Je to o tom, že z celého koláče trhu je pro nováčka těžké si ukousnout co největší kus. Čím menší část trhu produkt obsadí, tím méně se pak nalije do vývoje a podpory.

    Podle toho co říkáte s vámi musím s jedním souhlasit. Na windows je v některých případech klíčová aplikace (například na evidenci firemního odpadového hospodářství), bez které není možné přejít na jiný OS. Pak nezbývá než říct, že většina uživatelů windows svou platformu prostě musí používat a nemají na výběr. Ze svého okolí vidím, že spousta (neříkám že většina) uživatelů windows by ráda odešla na jiný OS, ale nemůžou naproti tomu uživatelé Linuxu svůj systém používají dobrovolně a nejsou násilím nuceni jej používat.

    Další věcí, se kterou se dá souhlasit je, že novináři nerozumí tomu, o čem píšou. V článcích v uživatelích vytváří dojem, že Linux je vlastně Windows zadarmo a že jde o to samé. Uživatel pak veme CD z časopisu, nainstaluje, zjistí že je něco nepatrně odlišné (například žádné disky C: D:, ale prostě /) a znechuceně po 3 hodinách odhchází. Tohle opravdu neudělá dobrou reklamu. Otázkou je, jestli ta reklama je nutná, spousta lidí používá Linux bez ohledu na reklamu.

    Obecně sám microsoft si svoji silnou pozici na trhu vybudoval na neplacení za software a bojuje proti kradení SW jen naoko a neúčinně. Pak se nedivte, že lidé hledají cestičky jak neplatit a pokud někdo najde OS, který je zdarma, tak chce i aplikace zdarma, to je logické. Takoví uživatelé jsou na windows i na linuxu.

    Nicméně i pro Linux existuje spousta aplikací (vmware, mathematica, matlab, ProE, PiranhaHD), vedle jejichž ceny působí cena za licenci windows docela směšně. Vedle většiny z nich navíc působí (a tady se opírám o názor kolegů, kterí dané aplikace používají) ty klíčové Windows aplikace jako Autocad nebo Adobe premiere jako trapné napodobeniny výše zmíněných. Když říkáte, že linuxoví uživatelé nejsou ochotní za software platit, tak proč je prakticky nemožné mezi warezem nalézt linuxové verze například matlabu?