Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ohpir - [192] Jak jsem říkal, můžete psát web podle...

  • 5. 10. 2008 15:12

    Lael Ohpir (neregistrovaný)

    [192] Jak jsem říkal, můžete psát web podle reference MSIE, a dělat hacky pro ostatní browsery. Vzhledem k podílu MSIE na "trhu browserů" je to logická možnost. A samozřejmě můžete problém řešit na server side, a každému browseru vracet jiný obsah. Nikdo vás nenutí mít statické stránky s jediným kódem společným pro všechny browsery. Bohužel každý browser podporuje jiný subset doporuční W3C, a má jiné bugy. Jako web designer na to holt musíte brát ohled.

    Konqueror jsem používal. Pravidelně mi několikrát denně ztuhnul browser, a nspluginviewer pak žral 100% cpu. Stránek, které nešly zobrazit, nebo měly chyby, byla dlouhá řada. Samozřejmě intranetové aplikace, OWA, občas rozsypané články, celkem často rozsypané eshopy. Ebanku jsem nezkoušel, ale podle referenci nefungovala, stejně jako řada dalších bank.

    ActiveX viz [195], security zones viz někde níže.

    Jak asi mohl MS aktivně držet asynchronní requesty mimo specifikace? W3C mohlo okamžitě říci "OK, tak se to dělá, od zítřka je to standard". Takhle to proběhlo třeba s iframes. Nicméně celé rozhodování W3C bylo velmi podivné. Viz faux pax s box modelem. Na základě zkušeností MS s W3C (nejvíce asi té s box modelem, kde by doporučení W3C vedlo k totálnímu rozbourání zpětné kompatibility) došlo prakticky k přerušení spolupráce.

    Ano, FF cachuje, aby nemusel znovu rendrovat. On totiž rendruje velmi pomalu, takže si nové rendrování raději odpustí. Bohužel na množství sežrané paměti to nic nemění. A samozřejmě lze množství paměti omezit, ale povede to k dalšímu zpomalení FF. A jak říkám, dnes je pokrokem, že FF už nemá tolik resource leaks.

    Osobně nevidím důvod, proč nepoužít pro administraci zařízení desktopovou aplikaci, zvlášť pokud je slušně napsaná. Pokud spravuji spoustu zařízení, budu mít zadost, že je třeba vidím v jedné grafické konzoli, a mohu jim měnit konfiguraci hromadně.

    MS vydal OWA proto, aby člověk mohl přistupovat k emailu i ve chvíli, kdy nemá k dispozici nakonfigurovaný Outlook. Tedy například v hotelu (když s sebou z nějakého důvodu nemá notebook), z inetové kavárny apod. OWA není primární interrface. A jakkoliv je OWA špičkově zpracovaný interface, kvalit desktopové aplikace zdaleka nedosahuje. Webový interface je totiž z nouze ctnost. Jak jsem již psal, neumožňuje tisk, práci s lokálními soubory, interakci s dalšími aplikacemi, aplikaci nelze ovládat z klávesnice, prvky dialogů jsou nestandardní, drag and drop je v podstatě vyloučený atd. Jestli je to pro vás ideál dobrého GUI, tak máte dost zkreslený pohled.

    [193] MSIE měl svého času nejrychlejší javascript. Dnes ho FF o hodně předhonil. Ovšem důvodem je fakt, že FF používá javascript na řadě míst ve vlastním browseru. Pokud se tedy FF nemá plazit jako slimák, musí mít velmi rychlý javascript. MSIE tenhle problém nemá.