Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 29. 9. 2008 20:51

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [187] Netbooky na Linuxu jsou nevhodné v podstatě k čemukoliv vyjma brouzdání a přehrávání MP3 (protože na nic jiného nejsou aplikace), na řadu věcí chybí výkon. Na Windows je výkon nedostatečný pro jakoukoliv rozumnou práci, i když je aplikací dostatek.

    To víte. Existuje SW, který je tak žádoucí, že ho stovky milionů lidí neváhali ukrást. A existuje SW, který je sice zdarma, na inetu, údajně svobodný, a DVD s ním padají z časopisů, ale přesto ho nechce více, než 1% uživatelů. Otázka je, pro koho je taková situace dobrá vizitka, a pro koho špatná.

    HTML není dělané na psaní interface. Výsledkem je, že aplikaci nelze ovládat z klávesnice, prvky dialogů jsou nestandardní, drag and drop je v podstatě vyloučený atd. K tomu přičtěte technická omezení, které vylučují tisk, práci s lokálními soubory, interakci s dalšími aplikacemi, a sám musíte uznat, že webový interface je katastrofa. Jeho použití má smysl, pokud nad řadou nevýhod převáží ta výhoda, že není nutné instalovat klientskou aplikaci. Nebo pokud je psaní klientských aplikací díky "specifikům platformy" tak obtížné, že jich moc není. Na unixech, kde ani nevíte, jestli bude GUI k dispozici, natož jestli a jaký toolkit budete mít k dispozici, může být HTML interface jakási z nouze ctnost.

    Konfigurace jsou data, do kterých se má léze přes interface určený k administraci systému. Pokud interface chybí (viz výše), nezbývá, než editovat konfigukáky. A jak jsem již psal, ani nové aplikace pro Linux se nekonfigurují editací konfiguráků (Firefox, OOo, KMail, Gimp a další).
    Vaše konfiguráky jsou, jak jsem psal, uložené v ošklivém binárním blobu, zvaném FS. Netrápí vás to? Pokud ne, proč vás trápí, že Reistry jsou dot ošklivý binární blob (jen vhodnější k ukládání konfigurace)? Otázku opakuji proto, že jste se k ní nevyjádřil.

    Naprostá většina stránek vyhoří na W3C validátoru. Dnes namátkou www.sun.com, www.ihned.cz, www.google.com, www.abclinuxu.cz, www.novell.com, www.oracle.com. Zjevně je tedy zcela zásadní umět korektně zobrazit stránky, které nejsou validní.

    FF je single threadový, a není komponentový. To mimo jiné znamená, že HTML renderer a ostatní komponenty z Firefoxu nemůžete použít v jiných aplikacích. Naopak MSIE je sada komponent, které používá dlouhá řada aplikací. Ohledně rychlosti je na tom dnes FF už celkem dobře, ale ještě verze 2.x byly pověstné hrozivou pomalostí, reasource leaks a paměťovou náročností.

    Máte nějaké detaily ke "komepletně špatné" implementaci CSS v MSIE? Když jsme u toho, FF dnes iniciativně implementuje prvky CSS3 před jejich uvedením. A u PNG je to už skoro nuda pořád opakovat: doporučení W3C *nevyžadují* plnou podporu alpha channelu u PNG. Přečtěte si je:
    http://www.w3.org/TR/2003/REC-PNG-20031110 - "HTML has no required image formats"
    http://www.w3.org/TR/2003/REC-PNG-20031110/#13Alpha-channel-processing - "The PNG datastream defines the foreground image and the transparency mask, but not the background image. PNG decoders are not required to support this most general case. It is expected that most will be able to support compositing against a single background colour."
    Ještě bych podotknul, že MSIE umí dlouhá léta daleko komplexnější image filters (DXImageTransform), samozřejmě včetně alpha kanálu. V případě podpory alphy u PNG vyčítáte MSIE něco, co ani podle W3C nemusí umět, a co vyžadovalo přepsat komplet interface pro podporu obrázků v MSIE (tento interface do MSIE 7 počítal jen s maskami, ne s alpha channelem).

    Ano, dnes existují šablony Group Policy pro centrální správu FF. Ovšem jak dlouho existují?

    S kompatibilitou to máte tak: těžko můžete chtít, aby MSIE na jedné straně zobrazoval všechno podle speficikací W3C, a na druhé straně zobrazoval všechno stejně, jako MSIE 2.0. Můžete mít jedno, NEBO druhé, NEBO něco mezi tím. Určitě ne obojí najednou :). V případě ostatních browserů prostě mlžíte, když tvrdíte, že všechno zobrazují ve všech verzích stejně. Když jsme u toho, v Konqueroru dodnes dlouhá řada stránek neběhá. V Firefoxu poslední dobou pravda už běhá skoro všechno.

    Web *samozřejmě* musíte dělat tak, aby ho zobrazovaly všechny rozšířené browsery. A protože dnes neexistuje žádný browser, který by měl třeba plnou podporu CSS 2 (nemluvě o nejednoznačnostech specifikací, chybách ve specifikacích, a chybách v imlementacích), vždy se musíte ohlížet na omezení browserů.