Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ophir - [182] Jak říkám, netbooky jsou vhodné pouze k...

  • 29. 9. 2008 4:11

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [182] Jak říkám, netbooky jsou vhodné pouze k surfování na inetu. Na většinu ostatních činností mají mizerné parametry. Já s sebou tahám 1.5kg Dell D420, protože potřebuji opravdu mobilní stroj. Netbook by mi byl naprosto k ničemu (i když by byl levný).
    Nevím, proč bych já měl mindrák z toho, že se některé netbooky prodávají s Linuxem. Mohl jste si všimnout, že se jich řada prodává s Windows, a na řadě těch s Linuxem nakonec skončí Windows. Ale hlavně je to business MS, ne můj ;)

    Unixoví admini se musí přiklonit ke komentovanému konfiguráku, protože nemají slušné GUI nástroje pro správu systému (mmch webový interface opravdu není dobrý nápad).

    Co uděláte, když vám vyhoří Hw, a vy budete chtít přečíst data z databáze Oracle? Asi vezmete jiný běžící Oracle engine, a databázi připojíte. No a světe div se, s Registry lze udělat úplně to samé. Jenom o tom musíte vědět. Bohužel se často ukazuje, že prostě nevíte. V otmto případě si zjevně nesprávně myslíte, že se soubory Registry nic neuděláte, protože je to "ošklivý binární blob". Zkuste se v regeditu podívat na menu File/Load Hive. Pokud nadále nebudete vědět, můžete použít nápovědu.

    Ještě jednou se zeptám: proč jsou Registry ošklivý binární blob, a DB Oracle, konfigurační databáze RPM, nebo FS jsou v pohodě? Všechno se to používá přes API, a všechno to lze přimontovat na jiném stroji (nebo jiné instanci). Struktura dat na disku je nezajímavá, protože se může mezi verzemi výrazně změnit (na rozdíl od API). Konfiguráky také máte na FS, a FS je ošklivý binární blob. Nebo ne?

    Aha, prohlížeče postavené na gecko a webkitu rendrují všechny stejně. To je ten důvod, proč jsem mléta četl "eBanka běhá s Firefoxem verze 1.2.3, ale ne 1.2.4, a s Konqurorem neběhá vůbec", "KB neběhá s Firefoxem, Operou ani Konquerorem", "KB běhá s Firefoxem verze 1.2.3, ale ne s Operou ani Konquerorem" atp. To bude proto, že prohlížeče postavné na gecko i na webkitu stránku renderují všechny stejně...

    MSIE je naopak odpovědně psaný tak, aby nabízel slušnou zpětnou kompatibilitu. Ten, kdo se na vývoji webu podepsal naprosto fatálně, je W3C. Příkladem budiž box model. W3C přijalo model, který je nejen nepraktický, ale navíc ho v té době neimplementoval ani jeden browser. Hurá, všechno přebourejte, od zítřka se budou všechny CSS stránky zobrazovat nekorektně, a ve všem bude pár let bordel. Specifikaci CSS 2 neimplementuje plně žádný browser, a údajně to ani nelze, protože některé části implementovat nelze. CSS 2.1, které mělo CSS 2 vyčistit od chyb a balastu, skončilo ve fázi Candidate Recommendation, a zřejmě v ní dlouho pobude. Sranda je, že po zkušenosti s box modelem se dnes browsery předhánějí v implementaci prvků nehotového CSS 3. To bude sranda, jestli W3C přijme něco jiného, než browsery implementují, a než tedy stránky používají (prý se ale ve W3C už poučili ;)).