Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 28. 9. 2008 18:24

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [179] Výrobci netbooků hlavně dodávají stroje, které nejsou dobré k ničemu jinému, než k brouzdání po inetu. Jestli to někomu stačí, proč ne. Na práci to není.

    Čas při startu... OK. Odinstalujete aplikaci X. CO *konkrétně* by mělo způsobit, že poté bude systém startovat pomaleji? Po aplikaci nezůstala žádná služba (to by byla opravdu fatální chyba uninstall procedury, stejně jako na unixech neodstranění deamonu), nic se nespouští při přihlášení uživatele (odstraněno uninstallem, a kdyby ne, tak daný executable stejně neexistuje). COM prvky byly odregistrovány, a jejich soubory zrušeny - a kdyby ne, stejně je nikdo neinstancuje. Kde je to zpomalení? Jestli to není voodoo, tak musí existovat technický důvod. Odpověď je jasná (a už jsem jí psal): k žádnému pozorovatelnému zpomalení NEDOJDE. Zkuste si to.

    LOL. COKOLIV je náchylné na chybu paměti i disku.
    Kupodivu Registry můžete exportovat a importovat. Import je zároveň patchovánám (které musíte u konfiguráku skriptovat). Samozřejmě Registry lze bez problému skriptovat, viz regedit /s soubor.reg, viz reg.exe. Takže znovu: je to o znalostech.

    Samozřejmě ve Windows můžete také uživatele administovat z command line. Ale proč to dělat, když existují komfortnější nástroje? GUI není nadstavba. GUI je věc, kterou má každý systém, a která vždy, všude, spolehlivě a bezproblémově běhá. Je to obdoba sériové linky, kterou se můžete připojit na konzoli profi unixového serveru, jen technologie o pár desítek let pokročila. Tedy ve Windows.
    Problém s "každá věc je soubor" je ten, že velká spousta věci soubor prostě není. Například pro uživatelské účty, procesy, zvukové karty a grafické karty je soubor naprosto nevhodná abstrakce. Daleko lepší je tvrdit, že všechno je objekt - je to daleko praktičtějí a univerzálnější. Bohužel unixy vznikly v době, kdy se objekty moc neřešily. NT jsou v tomhle o generaci dále.

    Formát dat je důležitý, když jde o interoperabilitu mezi produkty různých výrobců. Jinak je naopak naprosto nepodstatný. Koho zajímá formát dat v DB Oracle, nebo binární layout ext3 disku? Nikoho - mimo jiné proto, že se v příští revizi může výrazně změnit. Když jsme u XML, tak to není žádná výhra. Dokumenty v XML jsou velké, jejich čtení i psaní je proti binárním dokumentům pomalé, neumožňují postupné připisování změn (je nutné je komplet přepsat), a human readable stejně nejsou. Navíc to, že lze něco parsovat, ještě neznamená, že se to bude dobře implementovat. Viz HTML (které si pořád každý interpretuje, jak se mu zlíbí - rozdílů v rendrování je mezi engines dlouhá řada), viz RTF, viz PS.

    Spousta lidí si myslí, že Elvis žije. MSIE, OE i MSN Messenger jsou slušně vychované aplikace, mají GUI konzistentní se zbytekem systému, mají nápovědu, jsou komplet lokalizované, netuhnou a nepadají.

    Hm, odstraňte si Gimp, a podívejte se do svého home, a do home ostatních uživatelů, kteří Gimp používali. Zřejmě tam budou soubory či adresáře .cosi, které patří právě Gimpu. A když odinstalujete Apache, asi vám také zbyde konfigurace, dodatečně nahrané moduly, a kdo ví co ještě. Podobně s dalšími aplikacemi. A nezapomínejte na věci, o kterých běžně nevíte - databázi RPM installeru, registraci KParts a Bonobo komponent atd. Opravdu se vše vždy odstraní? You wish...

    Certifikace komponent samozřejmě ještě neznamená, že libovolně poskládané budou fungovat. K tomu slouží certifikace sestav. Firmy typu Dell mají certifikované úplně všechno. Musím říci, že bych se skoro nebál si koupit certifikovnou sestavu s CPU značky AMD (a ano, chtěl bych ještě další reference). Uživatelskié postřehy mhou být zajímavé, ale bohužel nemají patřičnou vypovídací hodnotu. Na fóra a uživatele v principu spolehnutí není.

    Nyní mě omluvte, čeká mě přesun.