Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Frantisek Koudelka - [176] Výrobci netboků ostatně moc dobře ví, proč...

  • 28. 9. 2008 17:02

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [176] Výrobci netboků ostatně moc dobře ví, proč jich dodávájí v drtivé většině s Linuxem nebo XP a těch s Vista je jako šafránu.
    Na stejné sestavě startuje Ubuntu a XP (včetně ovladačů a běžných aplikací) ve srovnatelném čase, na mém notebooku je ubuntu o pár vteřin rychlejší. Vista by na něm byly opravdu nepoužitelné (málo paměti, málo jader - HW srovnatelný s EEE).
    Ubuntu už velmi dlouhou dobu používá asynchronní start služeb a pokud vím, ostatní distribuce jsou na tom podobně.

    Čas při startu se jednoduše ztratil v tom, že v systému zůstávají po odinstalacích zbytečnosti. Není to problém windows, ale tvůrců software, já bych jen rád viděl nástroj na vyčištění. Nehledejte voodoo, které tam není.

    Dump datové struktury na disku je ta největší hovadina, jaká může vývojáře napadnout. Náchylné na chybu paměti, náchylné na chybu disku.
    S textovým souborem nemám problém dělat verze, rozdílový patch nebo podle změn dělat zálohy. Cokoliv co mě napadne můžu za chvíli nascriptovat. S registry toho moc nevymyslím.

    Nevidím problém, proč by konfigurace například uživatelů mohla být prováděna z pomocí cli utilit. GUI je nadstavba. Velmi dobré GUI je například webmin.
    V systému, kde každá věc je soubor není nutné mít na všechno API. Velmi jednoduše jde takové věci automatizovat pomocí scriptů.
    Z mého pohledu je takový přístup lepší. Nemám takto problém vytvořit malou aplikaci, která například monitoruje firewall a přenesená data. Na windows by to asi nebylo tak jednoduché.

    Jestli nastavení provádí GUI nebo se vytváří cli utilitou je jedno, důležitý je formát dat. To potvrdil i MS, když z blob formátu přešel na XML.

    Spousta lidí za naprosté příšernosti považuje IE, Outlook Express nebo MSN messanger a ty jsou bundlované ve windows.

    Součástí Linuxu nejsou aplikace, které nejdou korektně odinstalovat nebo po své odinstalaci v systému nechají bordel. Dejme tomu, že gimp je příšernost (ve skutečnosti jde o dobrý nástroj), nic mi nebrání ho odinstalovat a nikdy více nevím o tom, že jsem někdy nějaký gimp měl.

    Výrobci HW oplývají příliš velkou snahou přečůrat uživatele. Bohužel certifikace HW mnohdy nemusí být objektivní. Některou grafickou kartu otestujete například na chipsetu od Intelu, ale na nVidia (viz problémy s nForce) budou jen a jen problémy. V mnoha ohledech je dobré spolehnout se na uživatelské postřehy a fóra a to bez ohledu na systém.