Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 28. 9. 2008 11:32

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [174] Pokud nainstaluju systém + ovladače, změřím čas startu, nainstaluju X aplikací, odinstaluju oněch X aplikací a změřím čas startu, tak se budou oba časy znatelně lišit. Start systému tedy nemůže být ovlivněn žádnými extensions nebo preloadery. Stačí ?

    Linux nezná asynchronní start služeb ? ale kdeže, viz initng, upstart nebo eInit. Pokud si myslíte, že linux startuje pomaleji, tak měříte který čas ? Do doby než je systém pro uživatele použitelný, a nebo kdy se oběví kurzor myši ? (ano v linuxu se kurzor myši oběví později, ale použitelný je dříve). Na asus EEE 9xx startuje Ubuntu za 36 sekund, zvládnou to Vista dříve ? Pochybuju.

    Na unixu nepotřebuji nástroj, protože konfigurace apache je v /etc/apache, konfigurace dhcp je v /etc/dhcpd a ne pod obskurním hexa řetězcem. Pak opravdu můžu systém mít plně pod kontrolou.

    Zbytečná konfigurace v registru je na škodu proto, že například při prohledávání musím procházet o zbytečné data navíc. Koncept, kdy každý program si udržuje svoji konfiguraci v textovém souboru na disku není vůbec špatný a využívaný spoustou aplikací i na windows. Nicméně když je autor aplikace prase, tak konfiguraci uloží mimo registr do svého nedokumentovaného blobu.

    Konfigurace ve formátu, který je čitelný v jakémkoliv textovém editoru je vždy vhodnější, než blob. Uživatel ji nebude louskat to ne (koneckoncu uživatel nemá systém spravovat), ale správci už se takový přístup hodí. Jak je tomu u RPM jsem nepátral. Zálohovat textovou konfiguraci není nejmenší problém. Vícenásobný přístup stojí a padá na zamykání. Už z principu je nemožné, aby dva uživatelé/programy zapisovali do jednoho souboru v jednom časovém okamžiku. Navíc jej netřeba řešit, pokud mám spuštěný apache a změním konfiguraci provedu reinicializaci s novým nastavením (soubor je čten jednorázově).

    Pořád je to o tom, že HW nebo SW je špatný, je to jen o tom, jaké dostávám do ruky nástroje k řešení nedostatků produktů třetích stran.