Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 19. 9. 2008 16:17

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vida, o tom důvodu jse neviděl. Člověk se pořád může dozvědět něco nového ;)
    POSIX aplikace nemohla na NT vytvořit thread nebo window, protože POSIX.1 o threadech vůbec nemluví. V době příchodu NT si thready řešil každý unix po svém, a takový Linux je vyřešil až s jádrem 2.6. X11 také není součástí specifikace POSIX.1 - samozřejmě aplikace mohla využít X11 server běžící na těch NT (což se také používalo).

    Podpora 64-bitů znamená hlavně změnu API. Změna API pak znamená, že musíte udržet zpětnou kompatibilitu. MS vydal 64-bit Windows v roce 2001, po uvedneí Intel EM64 přišla i x86-64 verze. Portovat OS na 64 bitů je ovšem úplně jiná práce, než portovat na jiný 32-bit HW. Když jsme u toho, pořád má Linux dlouhou řadu problémů při běhu 32-bit aplikací na 64-bit jádru?

    Windows řady NT převáděly Type 1 fonty na TrueType, protože společnost Adobe nebyla schopná dodat svůj příšerný Adobe Type Manager pro NT. Od nějaké verze NT umí T1 fonty nativně. OpenType je navíc nadmnožina TT a T1.

    WYSIWYG se nedělá přes PS. WYSIWYG se dělá tak, že napíšete rutinu, která nakreslí kružnici z průměrem 5cm, čtvereček o straně 3cm, a umístí bitmapu. Potom řekněte "budeme kreslit do okna", a zavoláte tu rutinu. Pak řeknete "budeme kreslit na tiskárnu", a zavoláte *tu samou* rutinu. Na obrazovce bude kružnice z průměrem 5cm, čtvereček o straně 3cm, a bitmapa. Na tiskárně bude totéž, ve stejné velikosti, a barvy budou sedět. Také si můžete nahrát sadu grafických volání do souboru, a vyvořit tak metafile (WMF/EMF).
    Na Linuxu to vypadá tak, že aplikace jedněmi rutinami kreslí přes X11 po obrazovce, a jinými generuje například PS (nebo něco jiného) pro CUPS. Používají se dvě různá API, dva různé driver modely, neexistují metafiles, neexistuje správa barev. O částečnou náhradu GDI se snaží Qt a Gnome, ale bohužel pozdě a málo.

    Ve Windows není GUI v jádře. V jádru běží GDI, tedy to co je popsané ve [147]. A v jádru běží GDI až od Windows NT 4.0. Důvodem je výkon. U X11 nemá smysl výkon vůbec řešit, když mezi aplikací a X11 serverem stojí socket :(.

    Chyba v GUI v NT neshodí jádro. Chyba v GDI by mohla, ale protože je GDI kvalitně psané, nestává se to.

    X11 je pěkně síťově transparentní. Když se odpojíte od session, už se nelze připojit zpět, natož abyste se připojil z jiného místa. Použití X11 přes WAN, dial-up nebo GPRS/EDGE je prakticky vyloučeno, zatím co Windows používat lze. RDP samozřejmě umožňuje se odpojit a znovu připojit odjinud, provádí kompresi a šifrování datového streamu atd. X11 je předpotopní záležitost, jak jsem opakovaně konstatoval kdesi výše.