Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 16. 9. 2008 15:25

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [136] Bohužel se bavíme každý trochu o něčem jiném. Podívejte se na [138], jaký SW potřebuje běžný hotel, a zkuste si představit, jak byste to dělal na Linuxu. Nastavování firewallu je ve firmě třeba dělat centrálně - ve Windows řeknete pomocí Domain Policy, že vybraná skupina počítačů bude mít nastavené nějaké vlastnosti, a je to. Vzdálené podpora opravdu nevypadá tak, že se přihlásíte přes ssh :), ale tak, že zavolá uživatel a naříká "mě to nedělá XYZ, bla bla", vy řeknete "moment, já se připojím", podíváte se na jeho obrazovce co dělá špatně, a po telefonu mu to vysvětlíte, případně nározně ukážete. Pracovníkům helpdesku to šetří velkou spoustu času.

    [137] Já myslím, že jsem to popsal dost dobře. Pokud budete mít skupinu 10 účetních bez nejmenší znalosti IT, nepomůže jim ani svěcená voda, natož externí konzultant. Doporučil bych jim mít jednoho power usera či low end admina, který bude schopen říci, co vlastně chtějí, na něco objednat externisty, zkontrolovat po nich výsledek, a zbytek udělat sám. A znovu opakuji, že moje zkušenosti s IT outsourcingem jsou ve většině případů tragické. Mizerná efektivita, zákazník plodí nesmyslné a vzájemně si odporující požadavky, zákazník je nespokojený, dodavatel je naštvaný, a nic nefunguje. Případů, kdy outsourcing celého IT funguje, je bohužel dost málo.

    Já jsem výukové programy pro Linux s certifikací MŠMT neviděl. Dáte mi na nějaké odkaz?

    3D desktop chodí, pokud je dodaný v rámci distra, pokud nainstalujete správný driver, a pošťouráte ručně pár konfiguráků. Problémy s OpenGL aplikacemi sice budete asi mít dále, ale ono se to ještě časem vyvine... Compiz Fusion toho času nejde na ATI Rs480, ATI Rv350, a Intel 965. Pro Radeony 1.-4. generace, ale mimo Xpress chipsetů, použijte AIGLX. Pro Radeony 5. a 6. generace použijte Xgl. Starší radeony vyžadují editaci konfiguráku, aby se korektně detekovala podpora velkých textur. Intel s AiGL funguje, ale produkuje modré artefakty u OpenGL a Xvideo. Intel s Xgl funguje, ale OpenGL a Xvideo jsou rendrované SW, což je velmi pomalé. U mobilních chipsetů je třeba konfigurace xorg.conf. Zbytek o tom, jak to funguje vlastně bez problémů, si můžete přečíst na Compiz Fusion wiki.

    Vista požaduje pro akcelerovaný desktop kartu s podporou DirectX 9.0c, a tuším ještě nějakou paměť a nějaký výkon grafické karty. Ovšem ona není akcelerace jako akcelerace. Na Linuxu aplikace SW renderují do obdélníku, který potom 3D desktop rozvěsí po obrazovce. Ve Vistě se skládá z textur obsah oken - akceleruje se i rastrování písma, antialiasing, rescaling, a subpixel rendering. Nehledě na možnosti WPF, které jsou s čímkoliv jiným těžko srovnatelné. Dnes vám stačí jednoduše nakreslit krychli, místo barevné výplně použít video, a timerem krychli otáčet. Lze to napsat jako triviální skript. Zkuste si totéž na Linuxu (nebo i v XP).

    Kdo vám říkal, že mě někdo nutí lézt na root? Dělám to dobrovolně ;)