Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS).

  • 8. 9. 2008 19:22

    Frantisek Koudelka (neregistrovaný)

    [110] nemyslím si, že je nutné řešit problémy jako výrobu a distribuci X balíčků natožpak závislých na distribuci. Stačí se podívat na takový vmware, který dává k dispozici tar.gz a rpm a vživotě jsem s jeho instalací (různé distribuce, různé verze) neměl sebemenší problém a to vmware instaluje jaderné moduly. Spíš něž jako argument bych to bral jako výmluvu.

    Pokud jde o wifi karty, tak výrobci může být ukradené, jestli uživatelským nastavením jde nastavit kanál mimo rozsah nebo ne, zákon říká, že UŽIVATEL MUSÍ zajistit provoz v souladu s danou regulativou. Pokud výrobce dodává na trh softwarovou wifi kartu, tak si přímo koleduje o to, že někdo hackne driver a pojede mimo zákon. A s ovladači to i pod windows není nijak slavné, ze své praxe jsem si ověřil, že pokud je karta kvalitní, tak funguje dobře ve windows i v linuxu, šmejd nepojede dobře nikde. Mimo to na neposlušné ovladače velmi dobře pomůže ndiswrapper. Mimochodem karta s chipem Atheros mi chodí (a nejsem jediný), dokonce bez ndiswrapperu, dokonce s WPA/WPA2 i s autentifikaci MSCHAPv2.

    Mimo to existují poměrně dobré databáze podporovaného hardware (v češtině). Neměl jsem problém před nákupem ověřit funkčnost kupované satelitní karty (byla v databázi popsána) nebo TV tuneru.