Hlavní navigace

Desive jyxoblogovatko

30. 8. 2006 17:08 pasky

Mam stastne a uspesne za sebou sepsani prvniho postu do sveho blogu, ovsem byla to zkusenost natolik desiva, ze mi to neda a podstoupim ji jeste jednou. Propriste si hezky vsechno sepisu ve vimu a sem to jen po serii triku ku zobrazeni kurzoru v editacnim okenku prepastuji. Pokud mi vubec bude stat kvuli rootu za to poustet Firefox.

Je fascinujici, co vsechno dokazi webovi programatori vyprodukovat (a co jim Internet Info vezme jako ostry produkt). Interakci s webem z ELinksu jsem rovnou vzdal, jsa odpalkovan tim, ze musim mit zapnute cookies, abych v blogovatku cokoliv udelal (mozna, ze je chyba u me, jeste jsem nemel silu to blize zkoumat). I kdybych se ale dokazal prihlasit, nebylo by mi to nic platne, protoze tahle vec je na hranici pouzitelnosti i ve Firefoxu.

Jak to zevnitr vypada? V novoclankovem dialogu se vam krome nesmyslne kolonky „Autor“, kam vzdy znovu musite vyplnit sve jmeno, ukaze lista s tlacitky vykradenymi z MS Wordu (…) a pod tim podivny ramecek, ktery se ma zrejme chovat jako WYSIWYG editor. Az na to, ze v nem nejak chybi kurzor. U techto dvou postu jsem situaci vyresil trikem, kdy jsem si nechal vlozit do okenka HR, nacez jsem ho smazal a kurzor mi spokojene blikal. Ted jsem vyzkousel odvazne do okenka kliknout a nazdarbuh zmacknout pismenko, a kupodivu se skutecne pismenko objevilo a kurzor se rozblikal. Nu dobra.

Tedy, stovky tisic wikipedistu pusobicich v nejruznejsich oborech cinnosti edituji clanky v textarejce, ovsem odbornici na Linux a na internet maji WYSIWYG editorove okenko. Dobre jim tak, alespon nemohou vyuzivat pluginy svych browseru, ktere jim do textarejky implementuji kontrolu pravopisu, automaticke ukladani obsahu pro pripad padu browseru/systemu apod. A nemohou si uzivat spravneho pohybu kurzoru mezi radky (coz dela z korektur teprve spravne utrpeni). A nemohou pouzivat textove webove browsery, hackeri osklivi!

Aby byla situace alespon trochu snesitelnejsi, je k dispozici zaskrtavatko „Zobrazit zdrojovy kod“, takze muzete alespon psat primo v HTML misto blazniveho klikani na tlacitka. (Ted jsem zjistil, ze funguje ctrl-B na oznacenem textu. I v rezimu zdrojoveho kodu text ztucni misto aby ho oblozilo tagy. Radeji nebudu blize zkoumat, co to vlastne udelalo.) Ostatni nevyhody samozrejme zustavaji.

A tak jsem svuj predchozi post sepsal v rezimu zdrojoveho kodu, zapomnel jsem jen na maly detail, totiz nasazet odstavce do P elementu. Ouha. No co, to spravim jednoduse. …? …! Az na to, ze chytry Jyxo engine (oprava: dela to ten javascript) pro jistotu smazal vsechny konce radku (krom toho, ze napriklad z mne neznamych duvodu zasubstituoval EM za I), aby nahodou nebyly pripadne pozdejsi upravy clanku nejak snadne nebo neco takoveho. Nastesti slo konce odstavcu pomerne jednoduse doplnit na mista vyhovujici /\.\S/, Jyxo se totiz pri mazani koncu radku ani neobtezoval je zasubstituovat za mezery a proste radky slepil dohromady.

Jsem zvedavy, jak dlouho bude rootovske bloggery neco takoveho bavit. Schvalne asi vyzkousim blogovaci interface Abclinuxu. Spokojene je jiste Jyxo, ktere si na fakturu pripsalo tucnou sumu za cool vypadajici mini-wordpad.


Nepisu to jako email, nebot se o svoji frustraci chci podelit s ostatnimi spolubloggery, pripadne me zajimaji jejich tipy a triky. ;-) Skoda, ze nemame rubriku Meta.

Sdílet