Hlavní navigace

Drupal, část 1 - úvod

23. 7. 2013 20:21 (aktualizováno) nishkam

Mám záměr se rozepsat o Drupalu. Jsem programátor a tak to budou poznámky spíše technické. Také zde uložím obecné Drupal info jako dokumentaci pro sebe. Pokud ji někdo využije, budu jedině rád.

Na webu je poměrně dost článků o Drupalu, ale většinou

  1. v angličtině a
  2. zaměřené spíše pro laické uživatele

Podle mně je Drupal velmi zajímavý CMS, který nejde dobře pochopit „zhurta“. Je třeba mu věnovat nějaký čas. Spoustu věcí jsem se sice naučil za běhu, ale pak jsem se dostal několikrát do slepé uličky, kdy mi nestačilo vyhledat řetězec ve zdrojáku a pak něco poopravit. Proto jsem se rozhodl pro systematické studium a třídění poznatků do vlastních kastlíků. Kdo chce, může tento můj průzkum sledovat a získat tak předžvýkané a roztříděné info o Drupalu v balení pro programátory. Držte mi palce, ať mám dostatek trpělivosti napsat další díly :)

Pro začátek:

  • Aktuální verze je 7, ve vývoji 8, nejvíce webů je asi ve verzi 6, poměrně dost jich je stále v.5. Verze je důležitá. Z toho vyplývá nutnost regulerních updatů, ostatně jako u všech podobných Open Source CMS.
  • Ano, Drupal je Open Source, ke stažení zdarma z hlavního webu Drupal.org
  • Drupal.cz – český web, určitě stojí za zhlédnutí, asi nejlepší český zdroj. Některé materiály jsou výborné, ale mnoho věcí nenajdete.
  • www.maxiorel.cz - blog Jana Polzera, autora českých knih o Drupalu

Rozumíte-li anglicky, doporučuji jako úvod do Drupalu toto hodinové video:

[youtube kaOuQxsjs3E]

 

Něco jiného: reklama a odkazy pro rozptýlení.Jak odpočíváte od práce u počítače? Pro mně nejlépe fungují výlety do přírody a meditace. Jestli jste meditaci nikdy nezkusili, vřele doporučuji to udělat. Meditovat můžete doma sami anebo vyrazit pro začátek na nějakou meditační akci, viz. např. www.letacek.cz/meditace

Sdílet