Hlavní navigace

Vlákno názorů ke článku Ne, umělé inteligence se fakt nebojím … od Dalton - Tenhle článek shrnuje téměř vše co se mi...

  • 7. 4. 2023 11:42

    Dalton

    Tenhle článek shrnuje téměř vše co se mi v diskusi kolem AI protiví. Souhlasím, že ZATÍM nás to nenahradí, ale k čemu je takové stanovisko? Za 5 let klidně může. Na začátku autor AI shazuje, na konci se filozoficky ptá, jestli chceme „opravdovou“ (až začneme rozeznávat rozdíl mezi opravdovou a neopravdovou bude pozdě) a tak nějak uznává, že by se to mohlo stát, a nadnáší filozofické otázky typu, jestli to vůbec chceme? Tak k čemu ten článek je, když si pak uzná, že je to možné, a všechny vratké neargumenty předtím tedy padly. Bavme se o tom, jestli tu extrémní podobu, které nevyhnutelně přijde pokud nezakročíme, chceme a zda se tomu vůbec dá zabránit - to je ta hlavní diskuse, která by měla probíhat a na kterou neznám odpověď. Nejvíce se mi protiví arguemntace ohledně toho, že jsou za tím dráty a proto to nedokáže myslet a cítit. Úplně to opomíjí, že dostatečnou komplexitou je možné z jednoduchých věcí docílit čehokoliv a že i náš mozek je složen někde hluboko z jednoduchých věcí a celé vědomí může být jen velmi složitá iluze, která se prostě „emerged“ z okolností dohromady, smyčka starající se o naše potřeby a reagující na inputy (zkuste meditovat nemyslet naprosto na nic, nepodaří se vám to)

    Proč se mi tenhle pohled na věc, který má velké zastání (soudě i podle souhlasných komentářů), tak protiví:
    Prostě se podívejte kolem sebe a snažte se na chviličku vymanit z toho evolucí vštěpeného pohledu na sebe jako na něco jedinečného. Podívejte se kolik lidí kolem chybuje v běžných situacích, jak jsou někteří lidé jen očividně kopírují svoje okolí, kolik lidí věří na placatou planetu, jak jsou lidi manipulovatelní, jak vše co jste zažil ovlivňuje to kdo jste, jak to všechno připomíná natrénovanou GPT. Společná věc mezi mozkem a gpt je jasná, jde o nějakou analogii natrénované neuronové sítě, která vyhodnocuje výsledky na základě natrénovaného modelu a s nějakou mírou nejistoty. Rozdíly jsou přece taky naprosto jasné, naše neuronová síť je vytrénována velmi složitým procesem dospívání. Druhý rozdíl je, že na rozdíl od chatgpt máte v mozku části, které se zaměřují více na určité věci a méně na jiné. Do toho samozřejmě hraje nevědomí, kterému jsme tak trochu otrokem. Není už na čase opustit tady ty náboženský řeči o duši? Může to být i osvobozující a úlevný pocit a není potřeba hned páchat masové sebevraždy, čehož se asi většina lidí obává.a

    Chce to právě evoluci, aby neuronové sítě byly schopny popírat naprosto zřejmé věci. Pointou mé zprávy je, že článek jako tento nic neříká a naopak nám škodí. Jen nás udržuje v kolektivní psychóze a můžeme si opakovat mantru „jsme jedineční, máme dušičku, nic nás nenahradí“ a pak nás nahradí.

  • 12. 4. 2023 10:09

    Dalton

    Škoda, že jsem si našel čas na reakci tak pozdě a nespustilo to zatím žádnou odpověď.