Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Ne, umělé inteligence se fakt nebojím ….

  • 28. 3. 2023 20:26

    KarelE

    Já byl hodně ovlivněn autorem této knihy. Byl to můj učitel psychologie. Jeho teorie neměla nic společného s umělou inteligencí. Jeho práce v té době byla o tom, zda a jak je naše psychika popsatelná matematikou. Nakolik jsou naše rozhodnutí a názory predikovatelné na základě prožitých věcí. Zda jsme popsatelní jako automat, který zpracovává informace deterministicky.

    https://knihobot.cz/g/385250

    Další obor, který se něčemu podobnému věnuje, je behaviorální ekonomie. Nejsme zdaleka tak racionální, jak si myslíme. Vlastně jsme velmi iracionální. Co hůře, předvídatelně iracionální.

    Další obor je rétorika a manipulativní metody. Tam se také zkoumají reakce na různé akce a hledají se vzorce. Jsme v tomhle hodně daleko a zejména v době fake news se do toho výzkumu investuje hodně prostředků. Cíl je sice jiný, ale mechanismus stejný: popsat člověka jako automat, u kterého dokážeme podle vstupu určit výstup.

    Obávám se, že toho už o nás víme dost na to, abychom to simulovali nějakou AI. Spíš ještě nevíme, k čemu ji zneužít. Pokrok s AI jako je ChatGPT by ale brzo mohl někoho inspirovat k vytvoření "armády indů", která ve skutečnosti bude jen armáda AI. Od anonymních* Indů se nízká kvalita práce tak nějak čeká, stejně tak jako jazyková bariéra a omezená schopnost porozumět zadání. No, počkám až mi skončí stavební spoření a založím si na to startup!

    *) To slovo je důležité. Máme ve firmě hodně Indů a jsou to odborníci, kteří se nám ve všem vyrovnají. Ale jak sami připouštějí: na trhu práce jich je tam moc a většina z nich ve skutečnosti nic moc neumí. Zadat práci někomu, koho nemáte prověřeného, jsou obvykle vyhozené peníze. Přesto to firmy dělají :-)