Hlavní navigace

Názor ke článku Mentalita linuxových fanatiků... od Gilhad - [54] 'svoji hlavou' mam na mysli to, ze...

  • 16. 11. 2007 16:30

    Gilhad (neregistrovaný)

    [54] 'svoji hlavou' mam na mysli to, ze je casto jen jenda (nebo dve) cesty, jak neco udelat a jakkoli jinak to prakticky nejde a zaroven ty cesty mi jsou znacne nepohodlne, nebo neintuitivni, nebo nevim, jak bych to rekl ... proste ze system cloveka porad tlaci do toho, ze "takhle vec se bude delat takhle" a neda se toho zbavit ...
    Ted uz s nima delsi dobu nedelam, takze mi detaily vypadly z hlavy, ale jde proste o ten pocit, ze se ten system snazi byt mermomoci chytrejsi nez uzivatel (a pritom neni). Takove to 100x nic, co umori i osla.
    Je mozne, ze se neco z toho da nejak obejit pomoci nejakych specialnich programku, ale jednak jsem byl placeny za praci, ne za dlouhe vyhledavani na internetu, jednak samozrejme ty programky samy o sobe predstavuji taky riziko ... kdyz clovek slysi vsechny ty skazky, jak si nekdo zaviroval pocitac, jak si tam nainstaloval to a ono az mu to nabihalo cele dlouhe minuty, jak tam "neco dal", pak to smazal a od te doby nechodi neco uplne jineho ... tak taky nema zajem si zkouset desitky utilitek, jestli nejaka z nich nahodou neodstrani jednu z mnoha neobratnosti systemu ... ne za tu cenu ..

    Ale dobre, jedna z veci, ktere mi dost vadi je to urputne soustredeni na GUI - na vsechno musi byt ikonka, kdyz na to ikonka neni, tak je krajne obtizne to udelat a programy vetsinou umoznuji pouze interaktivni rezim. (Ja vim, cygwin je velka pomoc, ale to s windows az tak moc nesouvisi ...)

    Nebo klavesnice - clovek obcas potrebuje anglickou a obcas ceskou, ovsem jak to nastavit, aby se daly prepnout globalne, to jsem nenasel. Vysledek je, ze v kazdem otevrenem okne ma clovek nastavenou jinou klavesnici. (Muze si ji prepnout, ale jakmile prejde do jineho okna, uz zase nevi, co tam ma ... proste neni to prepinac klavesnice (jako je treba capslock), ale nejaky priznak v tom kazdem oknu zvlast, takze po zmene fokusu clovek nikdy nevi, jaka klavesnice je zapnuta, dokud se nepodiva dolu na ikonku)

    jednoduche pouzivani vice ploch jsem taky nezaznamenal - ale pry na to snad jsou uz nejake programy ... kdyz jsem o tom naposled slysel, tak to ale pry casto padalo a delalo jinou neplechu.

    Nastavovani veci, kdy se clovek musi proklikat miliony okynek a pokud se neco popsuje, tak znovu, misto aby si zeditoval a zkopiroval par prehlednych okomentovanych textaku mi taky prijde dost nepohodlne, co se napovedy tyce, tak vetsinou jen popisuje to, co clovek stejne pred sebou vidi a nic vic ... a tak dal a tak dal ...

    Je fakt, ze spousta lidi to povazuje za jedine mozne chovani, protoze proste jine nezazili a nikdy o nem neslyseli, ale rozhodne to neni vzdy to nejpohodlnejsi. Zvlast ne, pokud clovek neco o systemu uz vi a vi co chce a nezajimaji ho "omalovanky", radej by si naporoucel presne, ze tohle tak a tamto onak.