Hlavní navigace

ASP.NET, PHP a budoucí prezident USA

11. 3. 2008 13:37 (aktualizováno) estonto

Na jakých technologiích běží stránky kandidátů na funkci amerického prezidenta?

Zajímám se o prezidentské primárky v USA, a tak jsem si prohlížel stránky nejvýznamnějších kandidátů (Barack Obama, Hillary Clintonová, John McCain). Asi nepřekvapí, že takové stránky musí být a jsou na té nejvyšší profesionální úrovni. Jakožto člověk, do jehož výkonu povolání patří i vývoj webových aplikací, jsem nahlédl do zdrojových kódů stránek, abych se dověděl, jaké technologie jsou pro takové stránky použity.

Šedovlasý jestřáb John McCain (http://www.johnmccain.com/) se prezentuje na stránkách poháněných technologií ASP.NET. Ve zdrojovém kódu najdeme množství nestravitelných javascriptů i proslulou hidden proměnnou VIEWSTATE.

Rovněž Hillary Clintonová (http://www.hillaryclinton.com), kandidátka demokratické strany a manželka bývalého prezidenta, sídlí na stránkách vytvářených pomocí ASP.NETu. Zdrojový kód vypadá o poznání čistěji než u McCaina. Estetický dojem kazí pouze formátování výsledného HTML, které je nafouknuto velkým množstvím zcela zbytečných prázdných řádků.

Duše vyznavačů free a open source software tak potěší jen Barack Obama (http://www.barackobama.com/), jehož stránky jsou vytvořeny v PHP. Zdrojový kód je poměrně elegantní, i když ani zde to není úplně výstup HTML Tidy.

Doufám, že Obama ve volbách zvítězí a stane se prezidentem. Nejen z politických důvodů: Až budu zase příště ve sporu s manažerstvem omámeným marketingovým oddělením redmondské firmy, budu mít ve stránkách amerického prezidenta slušnou oporu pro tvrzení, že PHP je technologie použitelná pro weby na nejvyšší úrovni.

Děkuji za pozornost.

Je PHP technologie pro velké projekty?

Sdílet