Hlavní navigace

Vytváření schémat ve Firefoxu

9. 12. 2012 11:42 Svatopluk Vít

Opět zaúřadovala náhoda. Pro jeden svůj pracovní projekt potřebuji nakreslit nějaké schéma (organizační) a Visio není k dispozici. Samozřejmě mi v hlavě hned naskočí Dia, ale ta je příliš jednoduchá a grafika, která je dodávaná ve výchozí instalaci)  nevypadá úplně profesionálně. Začal jsem hledat nějakou kolekci právě do Dia a při té příležitosti objevil něco úplně jiného.

Myslím si, že řadu hodně používaného software znám, ale vždy mne překvapí to, když najdu produkt, který je srovnatelný s tím, co se používá, ale je to něco úplně jiného.  V tuto chvíli bych vám chtěl představit projekt Pencil od společnosti Evolus. První exotickou zvláštností je, že tato firma sídlí ve Vietnamu. Pencil je šířen pod GNU GPL a jeho další zvláštností je, že je postaven na Mozilla technologiích.

Program je multiplatformní a je k dispozici pro Linux (v RPM balíčku), Windows a Mac OSX. Třetí zvláštností je formát XPI tedy doplněk do Mozilla Firefoxu. Zvláštní pro mne osobně je i to, že projekt začal v roce 2008 a já jsem o něj ani nezavadil. Možná je to tím, že je spíše profilován jako „GUI prototyping and sketching tool“. V praxi to znamená to, že když program spustíte, jsou k dispozici různé kolekce grafickýxh prvků, jimž dominují různá tlačítka a okna různých operačních systémů. Můžete si tak snadno vytvořit vzhled své vlastní aplikace v různých OS.

Jakoby mimochodem nabízí tvorbu schémat.Vestavěné knihovny prvků jsou standardní (a vlastně srovnatelné s tím, co je k dispozici v Dia včetně možnosti rozšíření), ale nadchla mne možnost přímého importu grafiky z Open Clipart. Tam je k dispozici několik desítek tisíc clipartů a vybrat si už asi není problém. Tohle napojení je opravdu silnou stránkou programu a pro mne tzv. killer funkcí

Exportovat je možno do PDF, OpenOffice ODT, PNG, SVG a jako webovou stránku. Navíc se autoři chlubí tím, že vlastní dokument umožňuje provázanost mezi jednotlivými stránkami a pokud vytvoříte GUI, můžete tak vytvářet sled oken různých operací. Pak mne v souvislosti s tímhle napadá možnost tvorby tutoriálů…

Zatím jsem vytvořil jen jednoduché schéma z klipartů z OCAL, ale jsem spokojen.

 

 

Sdílet