Hlavní navigace

Iron Man bojuje s Linuxem

19. 5. 2008 20:31 simanek

Včera jsem byl v kině na nový hollywoodský trhák, natočený podle komiksu, Iron Man. Asi v druhé polovině filmu je scéna, kdy Gwyneth Paltrow dostane za úkol získat tajná data z počítače v pracovně. To co mě na této scéně zaujalo je operační systém. Jde o počítač Dell a operační systém vypadá jako nějaká upravená verze linuxu s Compiz desktopem. Zajímalo mě tedy, zda-li jde skutečně o linux a nebo o něco jiného, a tak jsem začal „googlit“.

Chvíli jsem hledal na Google a snažil se zjistit, jestli to byl skutečně linux. Bohužel jediné, co jsem našel bylo pár příspěvků linuxových nadšenců, že jde o linux, ale bohužel to nebylo ničím podložené. Nicméně Google našel daleko více odkazů na spojení Iron Man a Linux. Když vynechám tapety na plochu a KDE a Gnome motivy s tématikou Iron Mana, tak jsem našel ještě spoustu odkazů na novou komiksovou knihu: Invincible Iron Man. A o co v tomto komiksu jde? Iron Man, v soukromí Tony Stark, je geniální vědec a úspěšný podnikatel, který dříve vyvíjel zbraně, aby ochránil svět, když pak ale zjistil, že jeho zbraně jsou tajně prodávány nepřátelům, ukončil výrobu. Nyní přišel s novinkou, operačním systémem, skvělou technologií, kterou využíval pro vývoj zbraní a chce tuto technologii nabídnout lidstvu. Zde ale proti němu stojí mocný nepřítel Zeke Stane, jehož popis je následující: „Zeke je obchodník, typ open-source ideologického teroristy, který neuznává žádné zákony, víru nebo krédo. Nechce jen zničit Tony Starka, chce jej učinit přežitkem. Windows chtějí být na každém desktopu na světě, ale Linux a Stane mu v tom chtějí zabránit. Stane nemá žádnou základnu, žádný bankovní účet, je to duch v počítači…“

Film samotný není špatný a děj je zdela odlišný od toho, který je v komiksu, ale kdo ví, o čem bude příští Iron Man? Třeba bude titul znít takto Irnon Man: zničte tučňáky.

Sdílet