Hlavní navigace

Názor ke článku Knihovníci od Ľubomír Mlích - Studenti ve škole mají tři čtvrtě hodiny na...

  • 29. 7. 2013 19:00

    Ľubomír Mlích (neregistrovaný)

    Studenti ve škole mají tři čtvrtě hodiny na to, aby napsali dvě A4 textu, když jsem chodil do školy, říkalo se tomu sloh. Určitě si na to každý vzpomínáte, někomu jde psaní od ruky a měl to raz dva, jiní měli co dělat, aby to vypotili.

    Takový autor knihy napíše 200 stran A5, takže mu to trvá 100x déle, tj. 75 hodin.

    Student odevzdá slohovou práci učiteli a ten provede korekturu, protože s tím mám jisté zkušenosti, klidně bych řekl, že dvě strany bude mít za půl hodiny i s opravou chyb v textu autorem.

    Takový autor knihy je sečtělejší, umí psát lépe tak dejme tomu, že mu totéž trvá 15 minut. Tj. dalších 25 hodin.

    Vymyslet slohovou práci je docela fuška.

    Vymyslet celou knihu, aby dávala smysl, všechno bylo propojené tak jak má, to zřejmě také nebude jednoduché.

    Myslím si, že tento časový odhad je velmi optimistický :)

    Když tohle všechno víme (a souhlasíme s tím) a pak na webu čteme, že někdo musí investovat několik hodin práce kopírováním, aby mohl vědomosti předat někomu jinému, co si o tom myslet?

    Z jednoho úhlu pohledu (toho člověka, kterému předal vědomosti) je to dobroděj.
    Z druhého úhlu pohledu (autora, který právě nedostal spravedlivou odměnu za svou námahu) je to zloděj.

    Ale kdo má pravdu? :)

    Na jedné straně jsou to lidé, kteří křičí, že chtějí svobodný přístup k informacím (stáhnout si zadarmo, cokoli). Na druhou straně jsou to titíž lidé, kteří chtějí právo na soukromí (nechci aby mně facebook šmíroval, nebo mně odposlouchávali - PRISM).

    Imho je třeba respektovat rozhodnutí jiných. Tj. když někdo řekne, tohle je proprietární software a budu ho prodávat 5 dolarů za kus, tak je třeba respektovat jeho rozhodnutí. Když to dělat nebudeme, toho člověka si znepřátelíme a (když bude hodně chtít) bude se proti nám snažit bojovat.

    Podobně je to s knihami, je třeba respektovat rozhodnutí autora, zda knihu chce prodávat nebo dát zadarmo. Když to dělat nebudeme, tak se staneme bojovníky - ovšem kdo chce bojovat, tak samozřejmě běžte do toho se vší vervou :)

    [5] Veřejná knihovna byla dobrá věc v době papírových knih. V době digitálních technologií má každý svou vlastní knihovnu v počítači. Knihu v knihovně nelze šířit tak snadno, jako elektronickou knihu. Stejně jako majiteli kukuřičného pole nevadí, když si tulák trhne dvě kukuřice, protože má ještě celé pole, tak autorovi knihy nevadí, že knihovna půjčí jeden výtisk knihy, protože si od něj knihu koupí moře dalších lidí. Elektronickou knihu však stačí zkopírovat jednou - řešení je prodávat jednu elektronickou knihu za 200 000,- :) a pak se může rozkopírovat po celém světě.

    Enjoy!