Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Knihovníci.

  • 26. 7. 2013 14:48

    Tomáš (neregistrovaný)

    [2, 3] Kdysi jsem se taky pokoušel nějaké knihy vytřídit a je to docela práce. Existuje na to hodně programů, několik je i neplacených. Já jsem dělal s Calibre, je to takový bumbrlík, který umí všechno, ale na některé věci je děsně pomalý.

    Pokud máš knihy z několika málo zdrojů, kde každý z nich má konzistentní pojmenování knih, dá se to zvládnout několikerým automatickým importem. Potom stačí dohledat a zrušit duplicity (různé hláskování jmen autorů i knih, různé exempláře téže knihy) a nakonec to všechno uložit a dát k disposici kamarádům.

    Asi úplně nejhorší varianta je myslet si, že stačí knihy vhodně pojmenovat a uložit na disk. Takový Calibre udržuje plno metadat o knize (tedy, když je zadáš) a dá se podle nich dobře vyhledávat - jména autorů, název knihy, vydavatel, rok vydání, jazyk, žánr, hodnocení, obrázek obálky a určitě jsem na něco důležitého zapomněl. Všechno je to uložené v databázi (SQLite), takže vyhledávání je velmi rychlé. Tohle na volně uložených souborech nedokážeš, ani kdybys byl mistr používání programů find a grep.