Hlavní navigace

Jak jsem k Fedorce 9 přišel

15. 5. 2008 23:11 (aktualizováno) Milan Ježdík

Rozhodnutí:

Včera jsem si přečetl dle mého názoru pěkný článek o nové Fedoře 9. (viz. http://www.root.cz/clanky/fedora-9-delame-vlny/ [1]). Jelikož jsem se předvčírem zmínil před ženou, že je na čase změnit default v grubu z magického Other na ještě magičtěhší nulu, bylo rozhodnuto.

Stažení ISO:

V práci nuda a rychlá linka. Zkusil jsem to přes torrent, ale z více než 3k seedů se to ani po pár minutách pořádě nerozjelo. Takže stare dobré ISO wgetem ve screenu. Pak už jsem jen sežehl jednu placku a mohlo se jít dom.

Instalace:

Doma jsem rovnou po zapnutí PC vložil DVD do mechaniky a briskně jsem nainstaloval životní minimum s jedním šifrovaným oddílem (na zkoušku). Instalace byla celkem svižná, jen jsem trochu zápasil s externími zdroji pro balíčky.

Boot:

Hned při prvním restartu jsem si všiml dvou ACPI errorů, které se zobrazili podezřele brzo. Boot následně probíhal normálně. Upřímně si nejsem jistej, jestli to použilo upstart nebo jelo klasickejma initama. Po několika blinkutích monitoru (jj, dej mu zabrat, stejně už potřebuju nový) vidím GDM. Klik na jménu, zadám heslo, chvíle napětí a … čekám … čekám … a … jdu si pro pití do kuchyně … a zdá se, že Xka naběhla. Na první pohled divné rozlišení. Takže se vydám hledat nastavení obrazovky. Nové „start“ menu v KDE4 se mi líbí. První záložka favorits je sice zatím ještě téměř prázdná, ale už teď vím, co do ní v brzské době spadne. OK, další záložka obsahuje programy. K mému překvapení se menu nerozbalují „vedle sebe“, ale každé nové překreje to nadřazené. Pro návrat do nadřazeného menu je třeba klik na levé straně menu. Toto mě trochu zaskočilo – zdržuje. Snad to půjde změnit. Takže zpět k divnému rozlišení. Otvírám nastavení obrazovky a k mému údivu je zde nastaveno nativní (to které mám rád). No s tím asi moc nenadělám. Zkouším tedy zmenšit spodní lištu. Ve vlastnostech přepínám Normal → Small a … efekt dobrý, ale nekteré applety na liště nezměnili velikost, takže přesahují horní okraj. No prostě hrůza. Po chvíli testování (a jednom restartu Xek, jelikož dolní 1/4 menu pro velký uspěch změnila barvu na šedá) se vracím ke stavu „Normal“.

Při této úvodní seznamovací seanci na mě vše působí velice velice zpomaleně. Takže testuji glxgears. 300fps – nic moc. Download ovladačů z NVidia (169.21), start .run scriptu z Kconsol, info, že to nejde v Xkách. Nelogický Logout (ještě se k tomu vrátím), Ctrl+Alt+1, login, gdm stop a … gdm se restartovalo, ale né a né skončit. Po pár pokusech typy gdm-stop, kill přes whowatch jsem znechuceně změnil init a šel zpět na 3jku. Ok, Xka a GDm neběží, pouštím NVidia instalátor. Ten končí s errorem při kompilaci. pouštím Xka (tentokrát přímo bez GDM), google, fórum, které informuje o nutnosti patche pro jádra 2.6.25, download, aplikace patch, spuštění custom instalátoru. Vše se zdá OK, žádná chyba. Pouštím Xka, ta havarují na chybě při zavádění nvidia modulu. Nevzdávám se, měním driver na původní, startx, google, nic. Uvedený problém jsem nikde nedohledal. Napadá mě zkusit jiný ovladač. Stahuji Beta 173.08, kompilace (bez patch) OK. U driveru je jasné upozornění, že se musí vypnout ABI supoprt, činím tak. StartX – okénka naskakují. Bohužel rychlost beze změny = je to pomalé. Zkouším znovu glxgears, ty hlási GLX chyby. Pro dnešek grafickou akceleraci vzdávám.

Při práci s F9 jsem narazil na několik dalších věcí, které mě zaujali. Logout: lze iniciovat skrze kontextové menu plochy (pravé tlačítko). Zobrazí se příjemné tmavé okno umožňující (kupodivu) vypnout, restartovat, odhlásit, přepnout uživatele. To je vše OK. Co mě ale zarazilo, když chcete např. odhlásit uživatele, v menu „start“ kliknete na Logout, je otevřeno stejné okno. Takže musíte Logout kliknout ještě jednout. Je to dost zdržující. FF3: nepovedlo se mi nainstalovat flash player, spousta pluginu, které používám ještě neexistuje ve verzi pro 3jku. Network: jak již bylo zmíněho v článku o fedoře [1], Network manager muže způsobovat potíže. Hlavně, když ho mixujete s tradičním pojetí síťování. No, také jsem si musel projít ohněm. Skončil jsem u vypnutého netmanagera. Bohužel, když pustím FF, je v offline módu, ačkoliv síť je funguje. Zdá se mi, že potřebuji někde něco změnit, jen nevím co a kde.

Závěr:

Dal jsem tomu šanci, ale zdá se, že volba v grubu bude ještě nějakou tu chvíli na Other. Bohužel.

V diskuzi pod [1] někdozmiňuje, že Fedora je vždy průkopnická. Je to v reakci na ohlas, že s takovýmto produktem to procentu Linuxu na desktopu nezvedneme. Nezbývá mi, než se k tomuto názoru přiklonit. S F9 v současné podobě rozhodně svou ženu nepřesvědčím. A o to snad u desktopu jde – udělat ho co nejvíce použitelným pro masy. Tím nechci jakkoliv hanit F9. Určitě jí budu zkoušet, určite dostane další šanci. Jen ji prostě zatím nebudu mít jako default OS.

Poznámka:

Přesné errory zde neudávám, jelikož článek píši z práce. Zkusím dodat večer.

Otázky:

  1. Kam mrknout aby FF nestartoval v Offline modu? Jak korektně vypnout NetManager.
    • Vyřešno – přes správce služeb lze NetManager jednoduše vypnout. Ještě dohledat, kterej init skript tomu odpovídá.
  2. Jak z konzole stopnout GDM a Xka?
  3. Jak zajistit „schovávání“ hlavní lišty? Nikde jsem to nenašel.

Sdílet