Hlavní navigace

Názor ke článku Proč Java používá tak dlouhé názvy tříd a proměnných od Filip Jirsák - Když ten limit bude na jediném místě v...

  • 2. 11. 2023 10:48

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    Když ten limit bude na jediném místě v kódu, nemusím nic hledat fulltextem. Pokud má na spoustě míst kódu zduplikovaný kód zjišťující, zda můžu dotyčnému prodat alkohol, je špatně to, že je ten kód napsaný několikrát, místo toho, aby to byla jedna funkce, která se volá z více míst.

    Vadí mi samoúčelné ukládání hodnoty do proměnné, když se ta proměnná použije jenom jednou a její název má menší informační hodnotu, než uvedení hodnoty samotné. Je jasné, že tohle se těžko rozhoduje a závisí to na konkrétním týmu – pokud to bude český tým, bude pravděpodobně každému jasné, co znamená 18, a bude to pro ně zřetelnější, než když to bude v proměnné. Pokud by to byl mezinárodní tým, bude potřeba tam dát tu proměnnou, protože pro lidi z toho týmu by to bylo magic number.

    U toho pravidla o ukládání magic number do konstant je důležité to, že se to netýká všech čísel, ale jenom magických čísel – tedy takových čísel, u kterých není zřejmé, kde se vzala.