Hlavní navigace

Názor ke článku Proč Java používá tak dlouhé názvy tříd a proměnných od Filip Jirsák - To, že je něco celým slovem, neznamená, že...

  • 1. 11. 2023 16:40

    Filip Jirsák
    Stříbrný podporovatel

    To, že je něco celým slovem, neznamená, že je to dlouhé a komplikuje to čtení. Právě naopak. Pokud má něco více slov, neznamená to, že je to dlouhé – velice často to pomáhá pochopení. Pokud má někdo problém s přečtením tří slov, asi by neměl programovat, protože při programování musí člověk číst pořád.

    Zkracování názvů v drtivé většině případů nedává žádný smysl, naopak je kontraproduktivní. Jen opravdu ve výjimečných případech se setkávám s případem, kdy by nějaký název v programu byl zbytečně dlouhý. Lidé jsou přirozeně líní psát dlouhé názvy, i když je to prakticky nic nestojí. Naopak se často setkávám s případy, kdy je název špatně zvolený (ale ne příliš dlouhý) a je lepší název upravit (a klidně i prodloužit).

    Takže vystupovat proti zbytečně dlouhým názvům znamená bojovat proti něčemu, co prakticky neexistuje. Pokud jste se s tím někde setkal, tak jste asi měl smůlu na špatný projekt.