Hlavní navigace

TOP-10 bezpečnostních incidentů v květnu 2016

6. 6. 2016 14:27 (aktualizováno) Cybersecurity Help

Minulý měsíc se stalo mnoho zajímavých událostí a bylo velmi těžké vybrat jen 10 z nich. Přesto se nám to podařilo a tady je naše hodnocení TOP-10 bezpečnostních incidentů.

  1. Výběr z bankomatů v Japonsku 
    Dne 15. května se skupina dobře organizovaných zločinců (známých jako „kapky“ v cardingovém slangu)inkasovala 1,4 miliardy jenů (asi 12 milionů EUR) z bankomatů v 16 městech. Celá operace byla velmi dobře organizovaná, trvalo to jen 2,5 hodiny a účastnilo se jí více než 100 lidí. Jedná se o největší výběrový podvod od roku 2012.

  2. InvestBank UAE narušení
    Hackeři publikovali archiv 10Gb, který obsahuje interní soubory, citlivé finanční dokumenty a okolo 100 tisíc čísel kreditních karet od roku 2011 až do září 2015.

  3. Útok na turecké státní nemocnice
    17. května hackeři zveřejnili video na YouTube prohlašující proniknutí do tureckých státních nemocnic.Odhalili obrovskou databázi obsahující osobní údaje lidí s diagnózou HIV a žen, které byly na potratu. Podle oficiálních zpráv z vyšetřování, bylo útokem ovlivněno celkem 33 nemocnic.

  4. Únik dat švýcarského RUAG
    V září 2014 švýcarský vojenský dodavatel utrpěl obrovské datové narušení, které bylo objeveno až v lednu 2016. V květnu švýcarský CERT zveřejnil podrobnou zprávu o útoku, vysvětluje, jak se to stalo a kdy. Podle zprávy, měli útočníci přístup k síti RUAGu déle než jeden rok a jistě ukradli spoustu důvěrných informací.

  5. Hack hackerského fóra Nulled.io
    Hackeři zveřejnili částečný výpis databáze z hackerské webové stránky nulled.io. Výpis obsahoval e-mailové adresy, hash hesla a IP adresy 145 096 aktivních členů fóra.
  6. Únik přihlašovacích údajů na Mail.ru
    Dne 5. května získalo publicitu to, že obrovská databáze obsahující 272,3 milionů uživatelských přihlašovacích údajů se prodává na temném webu. Tato databáze obsahuje asi 57 milionů mail.ru účtů a desítky milionů přihlašovacích údajů od jiných poskytovatelů e-mailu, jako je Google, Yahoo a Microsoft. Další vyšetřování do hloubky odhalilo, uniklé údaje byly zastaralé.

  7. Linkedin hack
    Téměř 117 milionů účtů uživatelů LinkedIn bylo prodáno na temném webu. Tato data byla ukradena v roce 2012.

  8. MySpace únik dat
    27. května LeakedSource prohlásil, že má v držení 360 milionů e-mailů a hesel uživatelů MySpace, kdysi slavné sociální sítě. S největší pravděpodobností to také není čerstvé narušení.

  9. Tubmlr únik dat
    Loginy a hesla uživatelů Tubmlr se vynořily po narušení v roce 2013. Společnost tvrdí, že nevěděli o narušení dokud nebyla databáze nabídnuta k prodeji.

  10. Twitter hack
    Symantec varoval, že hackeři získali přístup k téměř 2,5 tisíc uživatelským účtům na Twitteru a šířili odkazy na webové stránky s obsahem pro dospělé. Mezi oběťmi byli novináři z The Telegraph a New York Times a populární kanadská kapela Chromeo.

Sdílet