Hlavní navigace

Názor ke článku Testovanie distribúcií, profesionalita alebo amatérstvo. od Lael Ophir - [14] Podložím to třeba těmi názvy souborů s...

  • 26. 8. 2008 0:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [14] Podložím to třeba těmi názvy souborů s mezerami a diakritikou. Všichni uživatelé Linuxu vědí, že používat takové názvy je prasárna, a nedělají to. Přitom jde o chyby konkrétních aplikací či skriptů, se kterými ovšem nikdo nic nedělá.

    Jako další příklad si vyberu RAID cciss a zakládání partitions. Schválně si to zkuste, partitions lze založit nejvíce 15 (protože Linux používá pro adresování zařízení předpotopní major/minor numbers). To by samo o sobě nebyl takový problém, jako fakt, že utility obsažené v distrech (u mě SLES 9; YaST, fdisk a pár dalších utilit) při založení 16. parition nehlásí "další partition na tomto zařízení nelze založit", ale "error 123 on line 321", "error creating device node" apod. Kdo ty utility píše, a kdo je testuje?

    A nakonec ze světa interface. Gimp má tak úchylný interface, že ho profesionální grafici obcházejí obloukem (oni k tomu pravda mají i pár dalších důvodů). Ovšem správně zanícený uživatel Linuxu bude do krve obhajovat tak příšerný interface, protože "některým lidem se používá fajn". Samozřejmě protože Gimp je open source, tak nikoho nemrzí, že má příšerný interface, díky kterému jej uživatelé nechtějí. Autoři si mohou hrát na People's Front of Judea z Monty Python's Life of Brian, a neplodně diskutovat. Kdyby na úspěchu Gimpu závisela jejich letošní dovolená, školné jejich dětí, jejich hypotéka na dům, a jejich zítřejší oběd, tak by byl interface podobně použitelný, jako u běžných aplikací. Jenže v případě open source ta zpětná vazba penězi chybí. A tak nezbývá, než řící: "Right! This calls for immediate discussion! ... Completely new motion, eh, that, ah-- that there be, ah, immediate action--"