Hlavní navigace

Názor ke článku Optimální délka vývojového cyklu od Vojta - Hezký den, s linuxem se učím asi rok a...

  • 20. 2. 2008 17:14

    Vojta (neregistrovaný)

    Hezký den,
    s linuxem se učím asi rok a půl, téměř výhradně na svém notebooku. Začínal jsem s Fedorou (poslední dobou už moje pokusy se mi vůbec nelíbí), ale nejvíc se mi líbí Kubuntu a openSUSE. Na jednu stranu je půlroční vývoj šibeničně rychlý, na druhou stranu za tu dobu citelně vzrostla podpora HW přímo z krabice. Už nemusím bojovat s 915resolution ani extraktory firmware na wifi, protože vše šlape hned po instalaci. Párkrát jsem zkoušel upgrade Kubuntu, pokaždé dopadl tragicky. Častokrát ocením i nějakou tu novou verzi aplikace, neb znatelně roste funkčnost (Wine, OpenOffice).
    Rok by bohatě stačil. Problém je opravdu asi jen s ovladači a občas, když během cyklu vyjde zásadně vylepšená verze něčeho velkého (Gimp, Firefox, KDE4, ...). Ale to zas tak nevadí. Opčas nějaký podstatnější upgrade a bylo by to v pohodě. Po čisté instalaci si mohu přenést většinu svých konfiguráků, takže získám rychle systém stejného vzhledu a chování. Rozhodně neoceňuji možnost kompilce, neboť mi to žalostně nejde.
    Ale stále hledám své vyvolené distro. Mám rád KDE. Na Kubuntu se mi líbí obsah repozitářů a genialita APTu, ale poslední verze je prolezlá chybami skrz na skrz. Brrrr..... OpenSUSE je nádherný a skvěle promakaný systém, kde opravdu vše funguje. YaST je sám o sobě skvělý správce balíků, ale ... V repozitářích je toho méně a hledat to po všech čertech se mi nechce...
    Až vyrostu, naučím se s Archem :-D