Hlavní navigace

Názor ke článku Lineární / Nelineární střih videa od leo - Dovolím si zásadně oponovat. "Nelineární" a "nedestruktivní" jsou...

  • 13. 2. 2009 17:17

    leo (neregistrovaný)

    Dovolím si zásadně oponovat. "Nelineární" a "nedestruktivní" jsou dvě zásadně odlišné věci, zkuste si pořádně přečíst to heslo na wikipedii.

    Velmi stručně: Při lineárním střihu videa skládám záběry postupně (lineárně) jeden za druhý (chci-li se vrátit a dejme tomu zkrátit jeden záběr, musím znovu sestříhat všechno od místa opravy dál, i když tento proces může být do značné míry automatizován) a zdrojový materiál mám na médiu se sekvenčním (lineárním) přístupem, obvykle na magnetické pásce (chci-li třebas použít jiný záběr, musím čekat, až se páska převine).

    Typický případ lineárního střihu je střih doma na koleně pouze s použitím kamery a videa, ale v době, kdy neexistovaly dostatečně výkonné počítače, se na podobném principu stříhalo video i profesionálně - nikoli fyzickým stříháním magnetické pásky, ale postupným kopírováním z jedné nebo více zdrojových pásek na jednu cílovou (samozřejmě s vysokým stupněm automatizace).

    Nelinearita pak spočívá (1) v přímé dostupnosti kteréhokoli zdrojového záběru bez nutnosti něco přetáčet a (2) v možnosti vstoupit do kteréhokoli bodu ve výsledném sestřihu, přidávat nové záběry, zkracovat apod., aniž by to ovlivnilo záběry následující.

    Pan Rásocha na "zive" bohužel pro změnu plete dohromady pojmy lineární/nelineární a online/offline, což také není totéž.