Hlavní navigace

Kam s prázdným tonerem? A proč by vám na tom mělo záležet?

9. 9. 2021 10:26 (aktualizováno) Vladimír Křiva

O ekologické likvidaci tonerových kazet se u nás prakticky nemluví. Ročně se přitom do České republiky přivezou 2 miliony tonerových kazet, které celkem váží asi 2 tisíce tun. Velká část z nich skončí na skládkách. Přístup státních institucí ani současná legislativa situaci nezlepšují. Proto se spolu se zpracovateli elektroodpadu snažím firmám i domácnostem poradit, jak s tonerovými kazetami zacházet co možná nejzodpovědněji.

Tonerová kazeta se rozpadá až 1000 let

Problematika likvidace tonerových kazet se může zdát okrajovým problémem. Rád bych ale upozornil, že poločas rozpadu tonerové kazety je přibližně 1 000 let. O neekologičnosti plastových brček či PET lahví slyšíme často. O faktu, že u nás každým rokem skončí na skládkách stovky tun tonerových kazet, se z médií ale nedozvíte.

Právě proto se tuto debatu snažím v mediálním prostoru otevírat co nejčastěji – chtěl bych být svědkem toho, že se v České republice přiblížíme cirkulární ekonomice, jakou už mají i naši němečtí sousedé.

Co je to toner a z čeho se skládá

Pokud se podíváme na konstrukci tonerové kazety, která se vkládá do laserové tiskárny, zjistíme v čem je problém. Plastové tělo kazety obsahuje látky proti hoření, aby bylo v případě požáru co nejbezpečnější. I vysloužilá tonerová kazeta navíc stále obsahuje zbytky tonerového prášku. Kdyby se tak toner dostal do běžné drtičky odpadu, reagoval by se vzduchem a vznikla by rizikově třaskavá směs.

Toto jsou důvody, proč se tonerové kazety nedají drtit na běžné lince určené ke zpracování odpadů. Musela by pro ně vzniknout speciální technologická linka, která v České republice není, protože by vyžadovala velkou počáteční investici.

Co s vysloužilými tonery? Sesbírat, roztřídit a poslat na skládku

Zodpovědná likvidace tonerů je u nás nyní téměř nemožná. Dlouhodobě spolupracujeme s firmou Steelmet, která se specializuje na výkup a třídění elektroodpadu, kam tonerové kazety patří. Od ředitele společnosti Milana Bureše vím, že pokud jim přijde kontejner s tonery, vůbec na něj nesahají a musí ho poslat na skládku. V České republice totiž není jediný zpracovatel, kterému by mohli rozebraný materiál předat, a proces recyklace tonerů dovést až do konce.

Problém? Skládkování a výběrová řízení na nejnižší cenu

Výstavba speciální linky určené ke zpracování tonerových kazet, jaké mají třeba naši němečtí sousedé, vychází na stovky milionů korun. A do toho se nyní žádný investor nepustí. Proč také, když skládkování je nejlevnější způsob likvidace odpadu a bude legální až do roku 2030.

Problém peněz je i na samotném počátku – už při nákupu tonerových kazet. Řada státních institucí neupřednostňuje tonery od výrobců s ekologickými certifikáty, ale naopak soutěží o nejnižší cenu. Podporuje tak trh s nekvalitními neoriginálními tonery, které není možné recyklovat ani renovovat, a tím se celý kruh uzavírá.

Nejlepší dostupné řešení? Renovace tonerů

Jak v tomto prostředí můžete nakládat s prázdnými tonerovými kazetami zodpovědně? Jedním z možných řešení je renovace tonerů. Připadá v úvahu u originálních typů kazet, které je možné 2× – 4× refilovat. Navzdory tomu, co tvrdí distributoři a výrobci tonerů, však nejde o 100% ekologické řešení, protože i tyto tonery nakonec končí na skládce v okamžiku, kdy je už není možné znovu refilovat. Renovaci tonerů je však dobré využít, protože tak několikanásobně prodloužíte jejich životnost.

Originální a kompatibilní tonery versus klony z Číny

Podstatou zodpovědného přístupu je rozhodnutí, od koho budete tonery kupovat. Příkladem je společnost Hewlett Packard, která založila recyklační program HP Planet Partners. V rámci tohoto programu můžeme od našich zákazníků vybírat prázdné tonerové kazety a posílat je zpět výrobci, který je nechává rozemlít na granulát a vše roztřídí na původní materiály – plasty, kov a hliník, ze kterých pak mohou vznikat nové výrobky. Ekologicky přistupuje HP i k výrobě nových tonerových kazet, na které využívá plastové lahve jak ze skládek, tak i z moří a oceánů.

Cena těchto originálních tonerů je zpravidla o něco vyšší, a tak řada domácností, firem a institucí volí kompatibilní nebo alternativní tonerové kazety od tzv. třetích stran. Existuje řada ověřených kompatibilních tonerů, které nabízejí dobrou kvalitu tisku za mnohonásobně nižší cenu, a přestože nedisponují obdobně promyšlenou recyklační strategií, mají většinou alespoň některý z ekologických certifikátů.

Problém začíná s velmi levnými tonery – takzvanými klony z Číny. Jejich tělo je z tak levných a špatných plastů, že s nimi nikdo nechce nic dělat. A využívají je dnes bohužel nejen firmy, ale i státní instituce vypisováním výběrových řízení na nejnižší cenu. Jejich používání s sebou nese zvýšená zdravotní rizika a jsou hrozbou pro životní prostředí.

Kam tedy s prázdným tonerem?

Prázdné tonerové kazety rozhodně nevyhazujte do směsného odpadu, kam žádný elektroodpad nepatří, ale odevzdejte je oprávněnému zpracovateli odpadů. Nejpohodlnější řešení je vrátit prázdný toner zpět prodejci, který má podle zákona povinnost jej odebrat a ekologicky zlikvidovat.

Doporučuji však nepřemýšlet, co si počít s odpadem, až ve chvíli, kdy už jej máte. Na samém začátku stojí rozhodnutí, od koho budete tonery kupovat.

*Tento článek jsem napsal jako majitel firmy specializované na prodej inkoustů, tonerů a počítačového hardwaru. Lze jej tedy považovat za propagaci našich aktivit. 

Sdílet