Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ophir - [135] Bohužel řada flash animací nejede, a flash...

  • 16. 9. 2008 14:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [135] Bohužel řada flash animací nejede, a flash se často zakousne a žere 100% CPU. Streamovaná videa jsou z podobné kategorie. Čtení stáhnutých dokumentů se ukáže poměrně obtížné, pokud jsou ve formátech MS Office (DOC/XLS/PPT, DOCX/XLSX/PPTX), soubory MS Projectu, Visio charts atp.
    Intranetové aplikace typicky naráží na limity ve věcech tisku, práce s lokálními soubory, podpory speciálního HW atp. Firmy to běžně obcházejí tak, že napíší ActiveX prvek, který potřebnou funkcionalitu dodá. Takové aplikace z Linuxu nepoběží.

    Firma není o účetnictví a office. Většina firem také něco vyrábí, poskytuje služby, nebo s něčím obchoduje. Řekněme v hotelu se bude používat účetnictví, mzdy a personalistika, sklady, restaurace, kuchyně, vozový park, recepce, řízení přístupu (vstupní karty), rozúčtování telefonů, a samozřejmě běžný office. V praxi zřejmě půjde o Windows, MS Office, dva až tři koupené produkty (řekněme účto/mzdy/HR/s­klady/knihy jízd, recepce/restau­race/sklady), nějaká customizace, a pár řádků dopsaných (třeba vazba webového rezervačního systému na recepci). Zřejmě se později objeví požadavky na SW pro správu projektů (MS Project) apod. A věřte, že se všichni chtějí soustředit na výběr vhodných produktů, a na jejich pospojování. Dívat se na věc na úrovni rozchození češtiny na Sambě, rozchození grafické karty apod. je poněkud mimo. To jsou věci, které musí fungovat stejně samozřejmě, jako mikrovlnka nebo auto.

    Active Directory jsou directory services (interně používající LDAP). Podpora domain policy je jedna z vlastností Windows klientů, využívající slu6by Active Directory.
    LDAP je jen protokol, který vám umožní skladovat na nějakém serveru nějaké záznamy, a dotazovat se na ně. Vyjma toho potřebujete replikaci LDAP databáze (AD má multi-master DB), a nějaké smysluplné využití celé věci - pro začátek něco, co umí autentizaci za pomocí LDAP. Takže ne, centrální správu neřeší LDAP. Mohou to být třeba Novell Directory Services, postavené na LDAP. Ovšem neznám je, takže srovnání s Active Directory nemohu poskytnout.