Hlavní navigace

Názor ke článku Sedíte v zlom vlaku (Linux & MS) od Lael Ophir - [43] Srovnání lokalizace dělané amatéry a profesionály je...

  • 3. 9. 2008 19:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [43] Srovnání lokalizace dělané amatéry a profesionály je stejné, jako obdobné srovnání překladu beletrie. To první umožní při troše štěstí porozumět obsahu.

    Male a female je v technických textech běžné označení samec/samice u konektorů. Překladatel bohužel někdy přesně neví, jak bude string použit, a další krok workflow to neodchytil. Podobně v XP někde najdete volume přeloženo jako hlasitost, přitom jde o disk volume, tedy česky svazek.

    Nechce se mi ohledně kódování opakovat dokola pořád totéž. Windows používají z důvodu zpětné kompatibility ty samé code pages, jako původní produkty. Tedy pro DOSové aplikace OEM code pages (například PC Latin 2), a pro Win9x aplikace ANSI 125x. To není chyba, ale záměr. Bez toho by původní aplikace nemohly korektně fungovat. Nakonec když si na Linuxu spustíte aplikaci, která neumí pracovat v UTF-8, také jí budete muset jet v 8859-2. Rozdíl je v tom, že aplikací pro Linux je velmi málo, a ty které používáte jsou vždy připravené pro konkrétní verzi konkrétního distra. Ale zkuste si třeba nějakou pravěkou verzi StarOffice, Netscape, nebo něčeho jiného, a uvidíte.

    [46] Proč by pro třídění musela být někde tabulka? Nakonec jsem se tu ptal, jak třídíte třeba japonštinu, nebo jiné pro nás exotické jazyky. Ve Windows provádí třídění knihovna, a jak si to zařídí, to je její věc.

    [47] Asi jste nikdy nepoužíval lokalizovaný Linux. A pokud je nepřeložená nápověda u aplikace, která je součástí distra, je to samozřejmě věc autorů distra.

    Svět Windows čekal na možnost lokalizace do nedávna?? Well... Windows 3.0 vám připadají jako nedávno? Byly totiž lokalizované do češtiny.

    Do Total Commanderu se navážím proto, že jeho autor je mizerný programátor. TC dodnes nepodporuje Unicode. Upozorňuji, že Windows NT jsou Unicodové od roku 1993 (tedy od prvního vydání). Za 15 let si autor mohl skoro zvyknout. No, nepovedlo se.

    Bezpečnostní problémy postihují každý SW. Pokud to nevidíte, nemáte přehled o situaci. Například bind, Oracle a sendmail mají problémy celkem často. A když si zkusíte zaktualizovat své distro, budete se divit, kolik bezpečnostních děr v něm bylo. Nakonec počty bezpečnostních oprav v distrech Linuxu jsou často vyšší, než počty ve Windows + Office (pls žádný flame o tom, že díry v Linuxu jsou méně závažné, bla bla - prostě tam jsou).
    Pokud jste se někdy blíže díval na jazyky C a C++, tak víte, že lze přeložit a spustit velkou spoustu chybných konstrukcí. Horší je práce s paměti, protože většina chyb vyústí "pouze" v přepsání nějakého místa v paměti, což se často projeví jen tím, že se aplikace "chová divně". V důsledku toho, jak je jazyk C/C++ konstruovaný, nelze o kódu činit příliš závěrů typu "určitě nezapíše na tohle místo v paměti". Naopak managed jazyky typu C# nebo Javy řadě problémů předcházejí, a umožňují i formální důkaz některých vlastností kódu (detaily by byly v kontextu zbytečné). Proto bude spolehlivost o řád vyšší.

    V případě lesů souhladím. Já ovšem mluvil o IT paralele k lesům, kde je to trochu jinak.